Trikalascore

Μαρίνα Κοντοτόλη: Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία κι ιδιαίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν σήμερα 7 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα των Τρικάλων, με αποτέλεσμα αφενός την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αφετέρου την επαγγελματική εξουθένωση των υπηρετούντων των γιατρών, αλλά και του συνόλου του προσωπικού.

Επισημαίνεται το φαινόμενο της αιφνίδιας αποχώρησης των γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι οποίοι παραιτούνται όχι για λόγους συνταξιοδότησης, όπως θα ήταν το λογικό, αλλά γιατί δεν αντέχουν άλλο τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2022 αποχώρησαν από το ΕΣΥ 842 γιατροί, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί παραιτήθηκαν πρόωρα.

Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπάρχει έλλειψη ακτινοδιαγνωστών και νεφρολόγων ιατρών, μόλις τρεις (3) είναι διαθέσιμοι σε κάθε ειδικότητα, οι οποίοι πέρα από το βεβαρυμμένο ημερήσιο πρόγραμμα και τις εφημερίες που έχουν στα Τρίκαλα, είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν και τις εφημερίες του Νοσοκομείου Καρδίτσας και Άμφισσας, αντίστοιχα. Κι αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στο Νοσοκομείο Τρικάλων, αλλά σε όλη τη χώρα.

Εύλογα, επομένως, ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται, αφενός να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις ακτινοδιαγνωστών και νεφρολόγων, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και τα προβλήματα των κατοίκων του Νομού Τρικάλων που ζητούν ιατρική περίθαλψη και δεν τη βρίσκουν, αφετέρου, πότε θα σταματήσει αυτή η αναντιστοιχία να υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα και να λείπει το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να τα αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: « Οι μαζικές αποχωρήσεις γιατρών και η μη έγκυρη κάλυψη των θέσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα στο Γ.Ν Τρικάλων».

Το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί. 1 στους 5 Έλληνες δεν έλαβε ουδεμία υπηρεσία υγείας. 1 στους 3 καρκινοπαθείς έχει πρόβλημα πρόσβασης στον θεράποντα ιατρό του και 1 στους 4 αντιμετώπισε πρόβλημα στην πρόσβαση του φαρμάκου του. Αυτά είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της κρίσης του ΕΣΥ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», με τίτλο «Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» (2020).

Ένα κύμα εξάντλησης και δυσαρέσκειας διευρύνεται σταθερά μέσα στο ΕΣΥ, οδηγώντας ολοένα και περισσότερους γιατρούς προς την έξοδο των νοσοκομείων.

Ανάμεσα σε όσους συνταξιοδοτούνται, προστίθενται και όσοι ηθελημένα αποχωρούν πολύ πριν φτάσουν στην προβλεπόμενη ηλικία συνταξιοδότησης.

Αναζητούν καλύτερες συνθήκες τόσο εργασιακές όσο και μισθολογικές, στον ιδιωτικό τομέα υγείας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 2022 αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας 424 γιατροί, ενώ παραιτήθηκαν περίπου 400 για διάφορους λόγους. Συνολικά δηλαδή αποχώρησαν 824 γιατροί.

Το τρέχον έτος εκτιμάται σύμφωνα με στοιχεία ότι θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 450 γιατροί. Ολοένα και περισσότεροι γιατροί πλέον πλήττονται από επαγγελματική εξουθένωση (burnout).

Στο Γ.Ν Τρικάλων υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Για παράδειγμα, στο Ακτινοδιαγνωστικό εργάζονται μόλις 3 γιατροί, έπειτα από παραίτηση ενός γιατρού τον περασμένο Ιούλιο.

Επιπροσθέτως, έχει επιβληθεί στους ακτινοδιαγνώστες του Γ.Ν.Τρικάλων να καλύπτουν παράλληλα και τα περιστατικά του Γ.Ν Καρδίτσας τις ημέρες που δεν εφημερεύει εκεί αντίστοιχος γιατρός. Η διάγνωση γίνεται χωρίς τη φυσική παρουσία του ασθενή και η αποστολή των CT γίνεται μέσω We Transfer.

Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση στους βασικούς κανόνες άσκησης της ιατρικής ειδικότητας της ακτινοδιαγνωστικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκληθεί τεράστια και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του ασθενούς.

Επιπλέον λόγω εξάντλησης του ιατρικού προσωπικού, είναι άκρως επικίνδυνο να εφημερεύει μόνο ένας ειδικός γιατρός και για τα δύο νοσοκομεία. Όπως συμβαίνει με τους ακτινοδιαγνώστες, έτσι και οι 3 νεφρολόγοι του Γ.Ν Τρικάλων χρειάζεται κατά διαστήματα να καλύπτουν το Γ.Ν Καρδίτσας και ένας εξ αυτών να μετακινείται και στο Γ.Ν Άμφισσας, καθώς δεν υπάρχει κανένας νεφρολόγος, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι των Τρικάλων είναι φανερά δυσαρεστημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση. Περιμένουν μήνες έως και χρόνο με σκοπό να εξεταστούν από τον θεράποντα ιατρό, μη γνωρίζοντας αν θα τους το ακυρώσουν την τελευταία στιγμή, λόγω τεράστιου όγκου ασθενών.

Εύκολα γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης και η αναγκαιότητα για άμεσες και ταυτόχρονες προσλήψεις, με σκοπό να στελεχωθούν άμεσα οι κενές θέσεις.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να δώσετε στους λειτουργούς του ΕΣΥ που παλεύουν καθημερινά, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας με σκοπό να αποτρέψετε την πρόωρη αποχώρησή τους και να προχωρήσετε άμεσα σε προκηρύξεις για προσλήψεις νέου ιατρικού προσωπικού με σκοπό να στελεχωθούν επαρκώς τα Δημόσια Νοσοκομεία;

2. Πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα η έλλειψη ακτινοδιαγνωστών και νεφρολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, αλλά και στα όμορα Νοσοκομεία, ώστε να πάψει η πολυδιάσπαση του προσωπικού και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών των Τρικάλων στις υπηρεσίες υγείας του μοναδικού Νοσοκομείου;

3. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νέες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ώστε να πάψει να υφίσταται η δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς και αυτή η δυσαρμονία ανάμεσα στα κατάλληλα μηχανήματα που είναι σε λειτουργία και στο προσωπικό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την αξιοποίησή τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κοντοτόλη Μαρίνα

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Γιαννούλης Χρήστος

Ηλιόπουλος Αθανάσιος

Κόκκαλης Βασίλειος

Φωτίου Θεανώ

Related posts

Σκρέτας: “Αναλαμβάνω την ευθύνη, οι ‘Ικαροι θα συνεχίσουν να υπάρχουν δυνατοί”

admin

Στο βάθος…σέντρα

admin

Κορωνοϊός: Προς νέο ρεκόρ με πάνω από 6.000 κρούσματα – Ανακοινώνει νέα μέτρα η κυβέρνηση

admin