Θετικός για επιστροφή του click away o Μητσοτάκης-Τι είπε για εμβολιασμό και τουρισμό

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής την Παρασκευή, αλλά εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα για να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Αισιόδοξος για τουρισμό και εμβολιασμό

Την επιστροφή του click away και τη φυσική παρουσία πελατών στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

“Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα για να μπορέσει να λειτουργήσει το click away ή έστω στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπαίνουν πελάτες με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων” είπε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ξεκάθαρα ποια είναι η επιθυμία της κυβέρνησης και επιβεβαιώνοντας όσα είπε νωρίτερα σήμερα ο ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

“Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην επιτροπή τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε με click away”, δήλωσε μάλιστα με νόημα ο κ.Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε ότι το click away δούλεψε καλύτερα για ορισμένους κλάδους ενώ δεν απέδωσε για παράδειγμα στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης και σημείωσε: “Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά αυτό γιατί δεν είμαστε εκτός πραγματικής οικονομίας και αγοράς. Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και τα δεδομένα ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους». Ανέφερε επίσης ότι «θα υπάρχει καινούργιο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” το οποίο θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να λάβουν μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η επιτροπή δεν εισηγήθηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρχαν μεμονωμένες φωνές επιστημόνων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην επιβάλει καραντίνα στη συμπρωτεύουσα νωρίτερα.

“Πράγματι υπήρχε μία διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Θέλω να είμαι τελείως ανοιχτός. Δεν είχαμε την ίδια άποψη για το πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Έχω τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, τεράστιο σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα του ελληνικού λαού” παραδέθηκε ο πρωθυπουργός αλλά πρόσθεσε: “Θέλω να τονίσω όμως ότι μετά από αυτή τη διαφωνία την οποία είχαμε, επειδή πάρθηκαν αποφάσεις και για τις λειτουργίες μετά τα Θεοφάνεια, η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι εάν υπήρχε μία προσωρινή διαφοροποίηση αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να συνεχιστεί.”

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊου αλλά και τις προοπτικές του τουρισμού το καλοκαίρι του 2021.

“Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει. Η δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια, γι’ αυτό και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι το Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν επιπλέον τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα εμβολιάζουν καθημερινά 20.000 άτομα.

“Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Αρα θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας.Επειδή δεν εμβολιάζουμε τυχαία, αλλά εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν, αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε δυσανάλογα πολύ την ενδεχόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατά συνέπεια τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μπούμε πια στη διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, διαψεύδοντας τους φόβους πως δεν θα έχει επιτευχθει ανοσία μέχρι το καλοκαίρι.

Συνέδεσε επίσης την εξέλιξη του εμβολιασμου συνολικά στην Ευρώπη με το άνοιγμα του τουρισμου το καλοκαίρι. “Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Γιατί έχει σημασία η Ευρώπη; Διότι αυτοί είναι οι πελάτες μας, αυτοί πρωτίστως θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και ταυτόχρονα έχουμε πολύ περισσότερα rapid test στη διάθεσή μας σε σχέση με αυτά που είχαμε το περσινό καλοκαίρι, είναι πια εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι το κάναμε το περσινό καλοκαίρι”, εκτίμησε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου επανέλαβε ότι ” έχει αποδειχθεί υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση, δεν υπήρξε καμία συσχέτιση το περσινό καλοκαίρι, μεταξύ του ανοίγματος στον τουρισμό και του δεύτερου κύματος, το οποίο ήρθε αρχές Νοεμβρίου. Και δεν ήρθε, στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές: Στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα”, δηλώνοντας συνεπώς αισιόδοξος.

Όσον αφορά στην επιστολή του προς την Κομισιόν για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, εκτίμησε όμως ότι χώρες και επιχειρήσεις προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες θα ζητουν βεβαίωση εμβολιασμου

Related posts

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629MW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία

Χρυσόστομος Ευσταθίου: “Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, αγωνίστηκα τίμια και θα επιστρέψω δριμύτερος”

Μαρίνα Κοντοτόλη: Αναγκαία η κάλυψη εξόδων κατεδάφισης, για τα ετοιμόρροπα κτίρια των πλημμυροπαθών στα Μ. Καλύβια.