Η πανδημία του κορωνοιού είναι γεγονός ότι έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον αθλητισμό μας.
Ειδικά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και η λειτουργία των Ακαδημιών σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μπει στον “πάγο” εδώ και περίπου ένα μήνα, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε θα υπάρξει επανεκκίνηση στη δράση και με ποιες προυποθέσεις.
Το “Trikalascore” μίλησε με το Θανάση Πούλιο, υπεύθυνο προπονητή της Ακαδημίας 1 και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος μας εξηγεί για τις παρενέργειες που έχει επιφέρει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση στον αθλητισμό και πόσο επηρεάζει τους αθλητές των μικρών ηλικιών.
Παράλληλα, ο ίδιος εκφράζει την εμπιστοσύνη τους στους επιστήμονες και στα μέτρα που έχουν εισηγηθεί και μιλάει για την επόμενη ημέρα, όταν θα υπάρξει η επανεκκίνηση.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Μίλησε μας για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο αθλητισμός μας λόγω κορωνοιού.
Όπως αναφέρετε και εσείς η κατάσταση θεωρείται πρωτόγνωρη για ολόκληρη την κοινωνία. Παρά την εμπειρία που είχαμε αποκομίσει από το προηγούμενο Lockdown η εκ νέου καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας δυσκολεύει και πάλι πολλές δομές και μέσα σε αυτές είναι και ο αθλητισμός. Η απουσία από τις προπονήσεις για τόσο μεγάλα διαστήματα αποδεδειγμένα θα επιδράσει αρνητικά όχι μόνο στην απόδοση των ποδοσφαιριστών αλλά και ψυχοσωματικούς παράγοντες. Σίγουρα η καθημερινή ή συχνή ατομική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση των επιπέδων φυσικής κατάσταση αλλά θεωρείται υποκατάστατο όταν μιλάμε για ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο.
-Ως υπεύθυνος ακαδημίας πως βιώνεις αυτή την κατάσταση, βλέποντας ότι μπαίνει λουκέτο για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο;
Το να υπάρχει αδράνεια είναι αρνητικό για όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό (προπονητές- αθλητές) και δεν αναφέρομαι μόνο στο ποδόσφαιρο άλλα και σε οτιδήποτε απαιτεί συστηματική και οργανωμένη άσκηση. Ωστόσο, αν και η ‘Ακαδημία 1’ την οποία διαχειρίζομαι μαζί με τον Γκαλέα Κων/νο την παρούσα στιγμή δεν λειτουργεί, θεωρώ αυτονόητο πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα όταν αναφερόμαστε σε θέματα υγείας και μοιραία ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο μπαίνουν σε δεύτερη ή και σε τρίτη μοίρα ακόμα.
-Θεωρείς ότι ενδεχομένως τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν υπερβολικά και διαλύουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όπως έχει ειπωθεί και από συναδέλφους σου;
Δεν μπορώ να πω αν είναι υπερβολικά ή όχι καθώς οι αρμόδιες αρχές της υγείας γνωρίζουν καλύτερα όλα τα δεδομένα που αφορούν στοιχεία του ιού και λαμβάνουν τις αποφάσεις τις οποίες και σεβόμαστε. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θεωρώ πως η ανάγκη και επιθυμία για σωματική άσκηση και κοινωνικοποίηση μέσω αυτής είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει προς το καλύτερο όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν πιστεύω πως εγκαταλείπεις αυτό που αγαπάς.
-Τι οδηγίες έχεις δώσει στους νεαρούς αθλητές κατά το διάστημα της καραντίνας;
Οι οδηγίες ήταν πολύ απλές. Να βγαίνουν για τρέξιμο και να ασκούνται ατομικά όσο περισσότερο γίνεται καθώς επίσης και να προσέχουν τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς η ραθυμία που επέρχεται από την καραντίνα και η αύξηση βάρους μπορεί να αυξήσει το διάστημα της επαναφοράς σε πρότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης
-Πιστεύεις ότι φέτος θα υπάρξει η δυνατότητα επιστροφής των παιδιών στα γήπεδα; και αν ναι με ποιους όρους;
Αν η δεύτερη καραντίνα αποδώσει και δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην αθλητική δράση, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους αθλητές μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οριστούν από τους ειδικούς. Σίγουρα θα είναι δύσκολο και ίσως η επάνοδος στην ομαδική δράση να αργήσει και να μεταφερθεί για το νέο έτος, ωστόσο πιστεύω ότι όσο εξελίσσεται η χρονιά τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η πιθανότητα για επάνοδο στην αγωνιστική δράση. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπομονή και τήρηση όλων των μέτρων που έχει ορίσει η ιατρική κοινότητα.
Τέλος να ευχηθώ υγεία σε όλους και να σε ευχαριστήσω για την συνομιλία που είχαμε.