Κώστας Σκρέκας: Συνεχίζουμε την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών – Στα 1,9 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου – Δημιουργία Μηχανισμού Αντιστάθμισης Κινδύνου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε την επέκταση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας στους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε, το σύνολο της επιδότησης τον Σεπτέμβριο θα ανέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι, από τον Σεπτέμβριο, δημιουργείται ένας Μόνιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, σύμφωνα με τον Τρικαλινό Υπουργό, «θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα όμως προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τρικαλινός Υπουργός, για τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος ανέρχεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 94% της αύξησης και αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση προσδιορίζεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πως η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ορίζεται στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Ο κ. Σκρέκας στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Στην Ελλάδα, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, προνοήσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, κινούμενοι σε δύο κατευθύνσεις. Εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην τροφοδοτούμενη ενεργειακή ακρίβεια. Η δέσμευση της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δίχτυ προστασίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαιρετικές καταστάσεις, συνεχίζεται και τον μήνα Σεπτέμβριο. Η απλή ανάγνωση των αριθμών καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών, η οποία καθίσταται δυνατή χάρη στη συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και τον μηχανισμό στήριξης των πολιτών που έχουμε θέσει σε λειτουργία».

Related posts

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629MW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία

Tέλος το ντέρμπι και το μυαλό τώρα στην ‘Αρτα

Τα αποτελέσματα της Β’ φάσης κυπέλλου ΕΠΣΤ