Κώστας Σκρέκας στη Γ.Σ. του ΣΘΕΒ: «Γρήγορη θεραπεία των πληγών της θεομηνίας για να γίνει οικονομικά και κοινωνικά ισχυρή η Θεσσαλία»

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της Θεσσαλίας ανέλυσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η  γρήγορη θεραπεία των πληγών που άφησε πίσω της η πιο έντονη θεομηνία που έχει πλήξει τον τόπο μας εδώ και δεκαετίες είναι η κινητήριος δύναμη ώστε η Θεσσαλία να γίνει οικονομικά και κοινωνικά πιο ισχυρή, αλλά και πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Τρικαλινός Υπουργός. Ο ίδιος, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής παραγωγικής βάσης για την αναστροφή της γήρανσης το πληθυσμού, αναφέροντας ότι  «ενισχύεται ουσιαστικά ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της παραγωγής ώστε να δημιουργηθούν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να υπάρξει αναστροφή της δημογραφικής πτώσης».

Ισχυρή οικονομία σημαίνει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναπτύσσεται με ρυθμούς 4 και 5 φορές ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να βοηθούμε και να λύνουμε χρόνια προβλήματα στην περιοχή μας».

Ο κ. Σκρέκας είπε ακόμα ότι την τελευταία τετραετία οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες από αυτές που κλείνουν. Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο ανοίγματος – κλεισίματος το 2020 ήταν θετικό 1.379 επιχειρήσεις αν και ήταν η χρονιά του κορονοϊού. Το 2021 άνοιξαν 1.433 περισσότερες επιχειρήσεις, το 2022 άνοιξαν 1.240 περισσότερες από αυτές που έκλεισαν και 1.332 περισσότερες το 2023 την χρονιά του Daniel. Το πρώτο δίμηνο του 2024 έχουν ανοίξει 597 επιχειρήσεις.

Ο Τρικαλινός Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα καθεστώτα των Αναπτυξιακών Νόμων στα οποία πλέον αξιολογείται  το ποσοστό των εξαγωγών στον τζίρο της επιχείρησης ώστε να προωθηθεί η εξωστρέφεια. Παράλληλα, πριμοδοτούνται οι επιχειρήσεις που θα έρθουν κοντά με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα ώστε  να συνδεθεί η καινοτομία και η έρευνα με τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για  τα προγράμματα συνεργασίας με τα Επιμελητήρια, ώστε να προχωρήσει  ένα γιγαντιαίο  πρόγραμμα για την κατάρτιση των εργαζομένων ενδοεπιχειρησιακά και εξωεπιχειρησιακά, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο.

Related posts

Δύο καλοί φίλοι που στηρίζουν με κάθε τρόπο τον Ορφέα Ασπρόβαλτου

Οι εμπνευστές του Project με την Ακαδημία ποδοσφαίρου ΑΟ Βαλτινού Geogreen

Σαββατόβραδο με δυνατό Live στο “Fortress all day Drink Coffee Fun”