Την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στα γήπεδα, εκτελώντας το καθήκον της ως γιατρός αγώνων του Διγενή Νεοχωρίου και κατά καιρούς και άλλων ομάδων.
Ο λόγος για τη νεαρή γιατρό Μάγδα Κοφίτσα, η οποία σε μία εποικοδομητική συνέντευξη στο Trikalascore αναφέρεται στο επίκαιρο θέμα της απαραίτητης ύπαρξης απινιδωτών στα γήπεδα, ενώ παράλληλα μιλάει για τις ανακοπές που παρατηρούμε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και τις πιθανές αιτίες που τις προκαλούν.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερ:Mάγδα το τελευταίο διάστημα λόγω των ξαφνικών θανάτων αθλητών στα γήπεδα γίνεται μεγάλος λόγος για τη χρησιμότητα των απινιδωτών που είναι πλέον απαραίτητοι για να διεξαχθεί ένας αγώνας. Μίλησέ μας για τους απινιδωτές στα γήπεδα, πως μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις
Απ:Η καρδιά σε περιπτώσεις έντονου στρες ή έντονης σωματικής άσκησης είναι δυνατόν να καταπονηθεί σημαντικά και ειδικότερα σε περιπτώσεις που προϋπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα. Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια συσκευή η οποία έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει αλλά και να αντιμετωπίσει μόλις συνδεθεί απειλητικές για τη ζωή παθήσεις όπως για παράδειγμα καρδιακές αρρυθμίες που ο ρυθμός τους είναι απινιδώσιμος όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή ή η άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία. Με την εφαρμογή ηλεκτρικής ενέργειας οπότε αυτό καταστεί απαραίτητο η συσκευή αυτή μπορεί να βοηθήσει τη καρδιά να αποκαταστήσει έναν αποτελεσματικό ρυθμό.
Ερ: Η παρουσία απινιδωτή όμως στα γήπεδα δεν είναι αρκετή από μόνη της, καθώς θα πρέπει να υπάρχει και ένας γιατρός που θα γνωρίζει να τον χρησιμοποιεί. Είναι δύσκολη η χρήση του;
Απ:Οι απινιδωτές λόγω της μεγάλης σημασίας τους υπάρχουν πλέον σε όλους τους δημόσιους πολυσύχναστους χώρους όπως αεροδρόμια, λιμάνια και εμπορικά κέντρα. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι αυτόματες και παρέχουν φωνητικές οδηγίες προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση τους από όλο τον κόσμο χωρίς να είναι απαραίτητα επαγγελματίες υγείας. Παρόλα αυτά στα γήπεδα η ύπαρξη γιατρού είναι απαραίτητη καθώς αυτός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη σοβαρότητα μιας επείγουσας κατάστασης. Εκτός αυτού η χρήση του απινιδωτή θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τη χρήση ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) η οποία απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές. Από τη στιγμή που θα κριθεί απαραίτητη η χρήση του απινιδωτή θα πρέπει άμεσα να κληθεί και το ΕΚΑΒ προκειμένου να γίνουν πιο εξειδικευμένοι χειρισμοί για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Ερ:Επειδή μιλάμε για ξαφνικούς θανάτους αθλητών σε πολύ μικρή ηλικία και δίχως το παραμικρό πρόβλημα υγείας, ποιες εξετασεις θα πρέπει να κάνει κάποιος πριν αθληθεί συστηματικά, ώστε να γνωρίζει εάν τυχόν έχει κάποιο πρόβλημα;
Απ: Παρά τις αναμφισβήτητες θετικές επιδράσεις του αθλητισμού στην υγεία είναι γεγονός ότι όταν αυτό γίνεται σε έντονους ρυθμούς και υπάρχει μεγάλη σωματική καταπόνηση είναι δυνατόν να βγούνε στην επιφάνεια προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή συγγενείς ανωμαλίες. Τα άτομα λοιπόν που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε ενδελεχείς καρδιολογικούς ελέγχους οι οποίοι πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και το ιστορικό του αθλητή. Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνεται ένα πλήρες οικογενειακό ιστορικό και να γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης.
Ερ: Τα τελευταία χρόνια σε βλέπουμε συνεχώς στα γήπεδα ως ιατρός αγώνων. Μίλησέ μας για τη συγκεκριμένη εμπειρία σου και αν είναι κάτι που σου αρέσει και θα ήθελες να το συνεχίσεις για χρόνια.
Απ:Η ενασχόλησή μου και η βοήθειά μου για την ομαλή διεκπεραίωση των διαφόρων αγώνων ήταν σίγουρα μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Η συνέχιση αυτής της δραστηριότητας στο μέλλον θα εξαρτάται πάντα από το περιθώριο που θα μου επιτρέπουνε οι κύριες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις.