Φλεβαράκης: «Μέχρι στιγμής ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας, ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο για το Πακς”

Ο προπονητής της ουγγρικής Ατομερόμου, Κώστας Φλεβαράκης, «φιλοξενήθηκε» στο EOK WebRadio.
Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την έως τώρα πορεία της Ατομερόμου: «Πάει όντως εξαιρετικά η ομάδα, έχει μόνο μια ήττα και θα έλεγα, μάλιστα, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη Φάλκο, γιατί φέτος το πρωτάθλημα διεξάγεται με τέσσερις ξένους σε κάθε ομάδα. Από ‘κει και πέρα, ήταν ένα παιχνίδι με τη Φάλκο, παίξαμε μόνο με 2, οι άλλοι δύο Αμερικάνοι μας δεν μπορούσαν να παίξουν λόγω ασθένειας ο ένας και λόγω τραυματισμού ο άλλος. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στη Φάλκο μέχρι τα τελευταία λεπτά ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι. Πέρυσι στην κανονική διάρκεια ήταν στη 12η θέση. Φέτος όντως έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά, ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας έως τώρα. Ξεκινήσαμε νωρίς, το ρόστερ το “κλείσαμε” νωρίς, η προετοιμασία ξεκίνησε κανονικά. Ξεκινώντας στις 12 Αυγούστου από την αρχή της προετοιμασίας και σε όλα τα τουρνουά που συμμετείχε, η ομάδα έδειξε μια πολύ καλή εικόνα και αυτή συνεχίζεται μέχρι τώρα».

Για το πρωτάθλημα και τις συνθήκες δουλειάς: «Οι συνθήκες θα έλεγα ότι είναι πολύ καλές όσον αφορά τη δουλειά, αλλά δύσκολες όσον αφορά τις τοποθεσίες και την καθημερινότητα εκτός γηπέδου για κάποιον που προέρχεται από την Ελλάδα. Το Πακς είναι μια πολύ μικρή πόλη. Το καλό είναι πως είναι μία ώρα από τη Βουδαπέστη. Εκτός γηπέδου δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κάποια πράγματα που θα ήθελες. Όσον αφορά τη δουλειά, θα έλεγα ότι είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές οι συνθήκες, όσον αφορά τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, όσον αφορά αυτά που μπορεί να ζητήσει ένας προπονητής σε μια ομάδα. Σχετικά με τον ανταγωνισμό, σίγουρα η Φάλκο, η Σζολνόκι, η Άλμπα Φέχερβαρ, που είναι οι… Ευρωπαίοι του πρωταθλήματος, είναι τρεις ομάδες που πάντα διεκδικούν τίτλους. Η Κέρμεντ είναι μια ιστορική ομάδα με φιλάθλους. Μια ομάδα με πολύ σοβαρή οργάνωση είναι η Ντέμπρετσεν, η οποία όμως δεν έχει το κοινό και άλλες προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει, ενώ οικονομικά είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν 4-5 ομάδες που είναι πολύ καλού επιπέδου, οι υπόλοιπες σαφώς είναι πιο κάτω, αλλά δεν υπάρχει κανένα εύκολο παιχνίδι».

Για το αν η ομάδα αποτελεί μια διέξοδο για τον κόσμο: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια μεγάλη απογοήτευση από την ομάδα. Ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο, λόγω της προσμονής να τους δώσει την διέξοδο, την οποία δεν τους την έδινε με αρκετά αρνητικά αποτελέσματα. Αν σκεφτείς ότι πέρυσι η ομάδα ξεκίνησε με 1-7 στα πρώτα 8 παιχνίδια. Φέτος έχει “αγκαλιάσει” πολύ την ομάδα και δημιουργεί μια πολύ καλή ατμόσφαιρα, κυρίως οικογενειακή, με καθαρά περιβάλλον που οι φίλαθλοι αποτελούνται από μεγαλύτερης ηλικίας μέχρι και παιδιά. Έρχονται φυσικά και αντίπαλοι, κάποιες ομάδες που έχουν έναν πυρήνα φιλάθλων πιο έντονο. Είναι και το ποδόσφαιρο σε πολύ καλή κατάσταση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το Πάκσι. Ο αθλητισμός είναι μια διέξοδος για το συγκεκριμένο μέρος».

Για την Ευρωλίγκα και τους δύο «αιωνίους»: «Πλέον το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα παιχνίδια γίνονται όλο και περισσότερα έχει δημιουργήσει κάποια άλλα δεδομένα στην Ευρωλίγκα. Θεωρώ ότι τα πιο πλήρη ρόστερ έχουν μεγαλύτερο αβαντάζ απ’ ό,τι ίσως είχαν παλιότερα, που ίσως κάποια ομάδα και με χαμηλότερα δεδομένα θα μπορούσε να δείξει καλύτερη δουλειά μέσω των προπονήσεων. Αυτό δύσκολα το βλέπει κανείς πλέον. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι ότι έχουν φτιάξει δύο πολύ δυνατά ρόστερ. Όχι μόνο για το τελευταίο παιχνίδι, το οποίο για τον πολύ κόσμο ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Είδα κάποια στιγμή και τις δηλώσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού, που είπε ότι ήταν ένα πολύ κακό παιχνίδι για την ομάδα του και μπορώ να καταλάβω περίπου τι εννοεί. Σαν προπονητής μιας ομάδας μπορεί να χαίρεσαι γι’ αυτά που έδειξες στην επίθεση, αλλά υπήρχαν πολλά πράγματα που μπορούσαν και πρέπει να προβληματίσουν για τη συνέχεια».

Για τον γρήγορο ρυθμό στο σύγχρονο μπάσκετ: «Είναι απόλυτα επιβεβλημένο να πάμε το μπάσκετ στον γρήγορο ρυθμό. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει απ’ όλους, τους προπονητές, τους δημοσιογράφους, τους φιλάθλους, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να βλέπουν ένα πιο αργό παιχνίδι. Υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στις δύο απόψεις. Υπάρχει πολύ γρήγορο παιχνίδι με πολλές κατοχές, που, χωρίς να είναι αρνητικές οι άμυνες, το σκορ πάλι θα είναι υψηλό. Αυτό το μπάσκετ έχει επικρατήσει εδώ και πολύ καιρό, βασίζεται στην αθλητικότητα, το πολύ τρέξιμο. Σε κάθε χώρα έχει να κάνει με το πώς περίπου είναι η σωματοδομή των ντόπιων, γιατί οι ξένοι λίγο-πολύ είναι οι ίδιοι που συμμετέχουν. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το κατά πόσο μπορούν να υποστηρίξουν έναν τέτοιο ρυθμό οι ντόπιοι. Οι Έλληνες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, τα παιδιά που δούλευαν πάρα πολύ στην τεχνική και λιγότερο στην αθλητικότητα νομίζω ότι έχει αλλάξει. Η ισορροπία είναι το σημαντικό, να μπορείς να κρατάς βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του μπάσκετ και να τα εφαρμόσεις σε ένα γρήγορο παιχνίδι και ένα υψηλό τέμπο. Αυτό είναι που αρέσει περισσότερο στον κόσμο».

Related posts

Κλήση στην Εθνική Ανδρών για τον Τρικαλινό Στέλιο Πουλιανίτη

Η ΑΕΤ έσπασε το αήττητο του Αμπελώνα και η νίκη αφιερώθηκε στη μνήμη του Χρήστου Γκότα

Η “Οικογένεια Κλιάφα” χορηγός ένδυσης της Κ19 στον μπασκετικό ΑΟ Τρίκαλα