Εμβόλιο κορονοϊού: Απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Από την πρώτη στιγμή που ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και κηρύχθηκε η πανδημία, η λέξη «εμβόλιο» έγινε συνώνυμο της ελπίδας. Το πότε θα «ανακαλυφθεί» ήταν το πρώτο ζητούμενο κι από τη στιγμή που πλέον έχουν προχωρήσει στο τελικό στάδιο περισσότερα από ένα εμβόλια, η επόμενη ερώτηση που εύλογα κάνουν οι πολίτες σε όλο τον κόσμο, είναι το «πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός;».

Η διαδικασία, βέβαια, μόνο απλή δεν είναι καθώς το κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές παραμέτρους συντήρησης, άρα και μεταφοράς, ενώ σε κάθε ήπειρο ή χώρα υπάρχουν διαφορετικές ρυθμιστικές αρχές που θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους έτσι ώστε να περάσουν στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και να αρχίσει να «χτίζεται» ένα «τείχος ανοσίας» το οποίο επί της ουσίας θα επιτρέψει σε όλους να επιστρέψουν στην προ Covid-19 καθημερινότητα και ζωή.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, όπως έχει γίνει γνωστό έχει καταρτιστεί το σχέδιο εμβολιασμό. Μάλιστα σήμερα (5.12), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ευρεία τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να καταρτιστεί πλήρως το πλάνο των εμβολιασμών στη χώρα.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν, βέβαια, απασχολούν τους πολίτες ενώ σημαντικό θέμα φαίνεται πως είναι και το πως θα πειστούν όσοι είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που θα εμβολιαστούν και θα συμβάλλουν στη δημιουργία του «τείχους ανοσίας» που είναι και ο τελικός στόχος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΔ, Δημήτρης Φιλίππου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αναλυτικά τα ερωτήματα που απαντήθηκαν:

Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί
«Τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο. Υπάρχουν 1.018 κέντρα για τους εμβολιασμούς. Ο ΕΟΦ θα διακινήσει ταχύρρυθμα προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμών», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 11η Ιανουαρίου.

«Καταρχάς υπάρχει σύσκεψη του πρωθυπουργού με το επιτελείου του Υπουργείου και συναρμόδιους που θα συζητήσουν την υλοποίηση του σχεδίου. Υπάρχει σχέδιο με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να δούμε την υλοποίηση και τα logistics. Τη μεταφορά από το εξωτερικό και πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία. Θα έχουμε στο τέλος Δεκεμβρίου τα εμβόλια, θα ξεκινήσουμε με υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες. Μετά θα πάμε στο γενικό πληθυσμό», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πώς ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές;
«Γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια, παγκόσμια. Γίνεται ήδη εμβολιασμός στην Αγγλία, στη Ρωσία, παρότι άλλης τεχνολογίας εμβόλιο. Θυμίζω πως από τη Ρωσία παίρναμε αυτό της πολιομυελίτιδας. Έχουν ελεγχθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν το κεφάλαιο ασφάλεια. Δεν θα ξεκινούσε ο εμβολιασμός σε διαφορετική περίπτωση», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ σχολίασε πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει αναμονή για την έγκριση από τον Κεντρικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για την ΕΕ. Όπως εξήγησε τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά για αυτό υπάρχει σχετική καθυστέρηση σε σχέση για παράδειγμα με τη Μεγάλη Βρετανία. Τα πολύ αυστηρά κριτήρια, ανέφερε πως διασφαλίζουν και την ασφάλεια του εμβολίου.

Με ποια σειρά προτεραιότητας θα γίνουν οι εμβολιασμοί;
«Η σειρά προτεραιότητας έχει καθοριστεί. Ανάλογα με τη διακίνηση, με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου, αυτή η σειρά θα αλλάζει. Δεν είναι κάτι στατικό, έχει μια δυναμική. Μακάρι να μπορούσαμε ταυτόχρονα να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό. Η σειρά έχει δημιουργηθεί με βάση αρχές παραδεκτές από όλους», ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

«Θα εμβολιαστεί πρώτα το υγειονομικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες», σχολίασε μεταξύ άλλων στις δικές του τοποθετήσεις ο κ. Πέτσας, ο οποίος πρόσθεσε πως θα υπάρξει σχετικά καμπάνια ενημέρωσης για το πως θα γίνεται ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό. Εξήγησε, μάλιστα, πως οι πολίτες θα προγραμματίζουν διαδικτυακά, με sms ή τηλεφωνικά το πώς και πότε θα εμβολιαστούν σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να έρθουν τα εμβόλια;
«Είναι τρία εμβόλια με διαφορετικές προδιαγραφές το καθένα. Το χρονοδιάγραμμα ανακοινώνεται σταδιακά, αυτό περιμένουμε. Περιμένουμε την έγκριση από τον κεντρικό ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Αυτή η έγκριση θα δοθεί αφού διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τα κριτήρια είναι αυστηρά, για αυτό έχουμε καθυστέρηση σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια μετά την έγκριση θα γίνει θέμα του ΕΟΦ ο τρόπος διάθεσης στη χώρα. Υπάρχει οργάνωση για να γίνει τάχιστα. Από την έγκριση, σε δυο-τρεις ημέρες θα είμαστε σε θέση για να αρχίσει η επιχείρηση να έρθουν τα εμβόλια. Θα πάνε σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης κι από εκεί θα φεύγουν για τα εμβολιαστικά κέντρα», εξήγησε για τη διαδικασία ο πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόσθεσε:

«Η εκτίμηση που έχουμε, είναι πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Είναι μεγάλη επιχείρηση, είναι πάρα πολλά τα 1.018 κέντρα και θα δουλεύουν δυο βάρδιες. Θα γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα ο εμβολιασμός θα γίνει σε παγκόσμια πρότυπα, παντού θα γίνει αυτό. Με βάση τους υπολογισμούς και τα δοκιμαστικά σενάρια, πιστεύω πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε εμβολιάσει τον πληθυσμό».

Πόσο καιρό χρειάζεται το εμβόλιο για να προσφέρει ανοσία και για πόσο διαρκεί;
«Οι δυο δόσεις του εμβολίου πρέπει να δοθούν μέσα σε 21 ημέρες, για το πρώτο εμβόλιο. Αν υπολογίσουμε πως χρειάζεται και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, ένα άτομο που εμβολιάζεται θα έχει ανοσία τουλάχιστον μετά από έναν μήνα. Δεν θα έχει κανείς ανοσία με το ποσοστό του εμβολίου του 95% με μια δόση. Ο εμβολιασμός θα συμπληρωθεί περίπου μέχρι τον Ιούνιο. Το τείχος ανοσίας θέλει μεγάλο αριθμό ατόμων για να οικοδομηθεί», απάντησε σχετικά η κ. Θεοδωρίδου.

Πώς θα πείσει η κυβέρνηση τους αρνητές των εμβολίων;
«Θα πρέπει να δείξουμε και τον εμβολιασμό σε άλλες χώρες. Θα δει ο κάθε πολίτης το παράδειγμα ανθρώπων που θα εμβολιαστούν στην αρχή, για να πειστεί ότι είναι ασφαλές και θα βοηθήσει να υπάρξει το τείχος ανοσίας που θέλουμε. Θα είναι παραδείγματα το υγειονομικό προσωπικό ή οι πολιτικοί ή κάποια πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα. Σιγά-σιγά θα πειστούν και οι υπόλοιποι όσο βλέπουν τους συμπολίτες τους να εμβολιάζονται», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας σχολίασε πως ο πρωθυπουργός έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν έτσι ώστε να δώσει το παράδειγμα, ενώ αποκάλυψε πως θα προσκαλέσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν το ίδιο, για τον ίδιο σκοπό.

Newsbomb.gr

 

Related posts

Δύο καλοί φίλοι που στηρίζουν με κάθε τρόπο τον Ορφέα Ασπρόβαλτου

Οι εμπνευστές του Project με την Ακαδημία ποδοσφαίρου ΑΟ Βαλτινού Geogreen

Σαββατόβραδο με δυνατό Live στο “Fortress all day Drink Coffee Fun”