Δημήτρης Παπαστεργίου: Πώς η Ελλάδα μπορεί να καθιερωθεί ως κόμβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στη «ψηφιακή διαδρομή» της χώρας την τελευταία εξαετία, επιμένει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στο Liberal, προτάσσοντας τα επόμενα βήματα, που αναμένονται και εστιάζουν στην ένταξη πλέον της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ένα ψηφιακό κράτος. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάζει τα έως τώρα αποτελέσματα του προσωπικού αριθμού, αλλά και του Kids wallet.

Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια με τη ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας. Αν σας ζητούσα να κάνετε έναν απολογισμό, πού βρισκόταν ψηφιακά το ελληνικό κράτος το 2019 και πού βρίσκεται σήμερα;

Έξι χρόνια διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και δύο χρόνια δικής μου συμμετοχής σε αυτή, ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το 2019, ξεκινούσαμε από πολύ χαμηλά, καθώς υπήρχαν διάσπαρτες πλατφόρμες, χωρίς ενιαία στρατηγική, χωρίς διαλειτουργικότητες, και —το κυριότερο— χωρίς κουλτούρα εξυπηρέτησης του πολίτη. Δεν υπήρχε καν κεντρική πύλη ψηφιακών υπηρεσιών. Οι πολίτες έπρεπε να αναζητούν μόνοι τους πού και πώς θα εξυπηρετηθούν. Σήμερα, το 2025, όλοι βλέπουμε το τεχνολογικό άλμα που έχει συντελεστεί καθώς και την αλλαγή στην νοοτροπία των πολιτών και την καλλιέργεια μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με το κράτος. Το gov.gr διαθέτει, πλέον, περισσότερες από 2.176 ψηφιακές υπηρεσίες, κάτι που έχει αλλάξει τη ζωή των Ελλήνων. Σκεφτείτε πόσες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες δεν κάναμε, πόσες ώρες δεν χάσαμε, πόση γραφειοκρατία γλιτώνουμε.

Ωστόσο, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουμε προχωρήσει παραπέρα. Καθιερώσαμε τον Προσωπικό Αριθμό και βάζουμε τάξη στην πολυδιάσπαση των μητρώων. Με την εφαρμογή του Gov.gr Wallet, οι πολίτες έχουν πλέον στο κινητό τους την ταυτότητα, το δίπλωμα, μια σειρά από σημαντικά ακόμη έγγραφα για την καθημερινότητά τους αλλά και έχουν τη δυνατότητα να εξουσιοδοτούν οργανισμούς να αντλούν δεδομένα τους απαραίτητα για συναλλαγές, αντί να προσκομίζουν έγγραφα. Έχουμε καταργήσει πιστοποιητικά και έχουμε στόχο να καταργήσουμε και άλλα. Απλουστεύουμε διαδικασίες και αξιολογούμε το Δημόσιο και πρόσφατα ειδικά προχωράμε στην αξιολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών. Βεβαίως, όλο αυτό έγινε με στρατηγική, με τον πολίτη και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. Ήταν όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που από την πρώτη στιγμή έθεσε την ψηφιακή πρόοδο στις προτεραιότητες της κυβερνητικής δραστηριότητας. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η προσθήκη της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τίτλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και η σύσταση μιας νέας Ειδικής Γραμματείας για την τόσο ζωτική, πλέον, αυτή τεχνολογία.

Τι σηματοδοτεί αυτή η προσθήκη;

Έχοντας εξασφαλίσει την τεχνολογική μας ανάπτυξη από πλευράς επιχειρησιακής, λειτουργικής και εξυπηρέτησης του πολίτη, κάνουμε και το επόμενα βήματα. Αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και στοχεύουμε να γίνουμε σημείο αναφοράς για τις νέες τεχνολογίες. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για έργα – σταθμούς, όπως η δημιουργία του Υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» στο Λαύριο, συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και δείχνουμε ότι η Ελλάδα που κάποτε ήταν ουραγός στα ψηφιακά έχει γίνει outsider και μπορεί να εξελιχθεί σε leader. Υπάρχει Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη που δεν περιορίζεται στην υιοθέτηση ή τη δημιουργία εργαλείων. Αντιθέτως, σχεδιάζει και υλοποιεί υποδομές, εκπαιδεύει, συμβάλλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, αξιοποιεί και βοηθά στην εξέλιξη ενός εξαιρετικά ταλαντούχου δυναμικού που μπορεί να διακριθεί διεθνώς. Και, βεβαίως, προσελκύει επενδύσεις. Όλο αυτό, πέραν της οικονομικής διάστασης έχει και μια γεωπολιτική.

Έχετε αναφερθεί στην «τεχνολογική διπλωματία», αυτό εννοείτε;

Εννοώ την αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ως το ασφαλέστερο σημείο της Ευρώπης προς την Ανατολή. Είναι ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να προσελκύσουμε και να διασυνδέσουμε data centers, υπερυπολογιστές, υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια. Είναι μια πολύ συγκυρία και ευκαιρία για να καθιερωθεί η Ελλάδα ως περιφερειακός κόμβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Αυτήν τη στιγμή, ποιες πρωτοβουλίες «τρέχουν» σε αυτό το πεδίο;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη του «Δαίδαλου», ενός εμβληματικού έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για μια υποδομή παγκόσμιας κλάσης — θα καταταγεί ανάμεσα στους κορυφαίους υπερυπολογιστές διεθνώς. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθός του: το μοντέλο DeepSeek εκπαιδεύτηκε σε υποδομές λιγότερο ισχυρές από εκείνες που θα προσφέρει ο Δαίδαλος. Με την έναρξη της λειτουργίας του, το δεύτερο τρίμηνο του 2026, θα είναι το μεγαλύτερο έργο που έχουμε υλοποιήσει στο κομμάτι της υπολογιστικής ισχύος, με τεράστια επεξεργαστική δύναμη. Είναι βάση για όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Επίσης, η Ελλάδα επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υλοποιήσει το «PHAROS», το πρώτο ελληνικό AI Factory και ένα από τα πρώτα 13 σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι ένα έργο που υλοποιείται από το κράτος, την ακαδημαϊκή, την ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα. Με αυτά τα έργα που θα λειτουργούν συνδυαστικά, θα δώσουμε ευκαιρίες σε start up επιχειρήσεις, σε ερευνητικά κέντρα, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναπτύσσουν λύσεις βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη στους τομείς της βιωσιμότητας, της υγείας, της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Είναι παράγοντας εξωστρέφειας και θα βοηθήσει να κρατήσουμε το δυναμικό μας στη χώρα μας. Ακόμη, θέλω να τονίσω ότι έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο και στην Περιφέρεια. Έτσι, στοχεύουμε να επεκτείνουμε τον «PHAROS» στη Δυτική Μακεδονία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και με στόχο τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο τεχνητής νοημοσύνης. Η επέκταση αυτή θα επικεντρωθεί στους τομείς της ενέργειας και της αγροδιατροφής—κλάδους με ισχυρή τοπική παρουσία και στρατηγική σημασία. Πρέπει να τονίσω ότι περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου υπερυπολογιστή, ειδικά βελτιστοποιημένου για εφαρμογές ΤΝ, με δυνατότητες υψηλής απόδοσης σε υπολογισμούς χαμηλής ακρίβειας.

Μπορεί μόνη της η Ελλάδα να τα κάνει όλα αυτά;

Συμμετέχουμε ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες και προχωράμε σε στρατηγικές συνεργασίες. Η Ελλάδα είναι, πλέον, εταίρος στην κοινοπραξία Jules Verne, μαζί με τη Γαλλία και την Ολλανδία. Εργαζόμαστε μαζί για την ανάπτυξη του υπερυπολογιστή Alice Recoque, ενός από τα δύο ισχυρότερα συστήματα AI στην Ευρώπη, σε επίπεδο exascale Αυτό μας δίνει πρόσβαση σε τεχνολογική αιχμή, και δυνατότητα σε ελληνικές startups και ερευνητές να δουλέψουν σε ένα project με παγκόσμια απήχηση. Υποστηρίζουμε σθεναρά πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός giga factory, επένδυση που θα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε επίπεδο Ανατολικής Ευρώπης.

Ας επιστρέψουμε στα της καθημερινότητας του Υπουργείου σας. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε το ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης για τις υπηρεσίες υγείας. Με ποια φιλοσοφία σχεδιάστηκε και πόσο αποτελεσματικό πιστεύετε ότι μπορεί να είναι;

Η φιλοσοφία είναι να έχουμε άμεση αντίληψη των παθογενειών έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε. Να υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις, για ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας. Ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον τομέα της υγείας και, πλέον, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, στόχος μας είναι να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι. Σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον φορέα ΗΔΙΚΑ σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα εύχρηστο ψηφιακό εργαλείο για τη μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας.

Πριν περίπου δύο μήνες ξεκινήσαμε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και τη συνολική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες. Μόνο με την αξιολόγηση μπορείς να έχεις τόσο άμεση εικόνα όσων πρέπει να διορθωθούν. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλλουμε με τα πιο εξελιγμένα και εύκολα στη χρήση ψηφιακά εργαλεία σε οποιονδήποτε τομέα μας ζητηθεί. Πάντως, κρίνοντας από την επιτυχία της αξιολόγησης του Δημοσίου αλλά και εφαρμογών όπως το ΜyCoast, διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες επιθυμούν οι ίδιοι να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια βελτίωσης της χώρας μας.

Ο Προσωπικός Αριθμός υλοποιήθηκε για τους πολίτες πριν από λίγες εβδομάδες. Πώς προχωρά η εφαρμογή του; Πότε θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλους τους αριθμούς μας στις συναλλαγές με το δημόσιο, με τον προσωπικό αριθμό;

Ο Προσωπικός Αριθμός είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση που έρχεται να βάλει τάξη στα μπερδεμένα και ασύνδετα πολλές φορές αρχεία του Δημοσίου. Πόσες φορές δεν έχουμε ταλαιπωρηθεί επειδή αλλάξαμε ταυτότητα αλλά κάπου υπάρχει μια παλιά μας διεύθυνση ή το όνομά μας έχει γραφεί λάθος… Αυτό πλέον θα διορθωθεί, διότι κάθε πολίτης θα ταυτοποιείται με έναν και μόνο αριθμό, που είναι πολύ εύκολο να βγάλει μέσω της πλατφόρμας myInfo. Οι αριθμοί που ήδη έχουμε, όπως ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητας ισχύουν, αλλά ουσιαστικά δεν θα μας χρειάζονται διότι ο ΠΑ θα είναι ενημερωμένος με τα σωστά στοιχεία μας, που εμείς θα έχουμε ελέγξει και φροντίσει για τη διόρθωσή τους. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 607.879 ΠΑ, με περισσότερες από 192.210 διορθώσεις σε βασικά στοιχεία. Ο ΠΑ ήδη ενσωματώνεται στις νέες ταυτότητες, ενώ διατίθεται και μέσω ΚΕΠ και Προξενείων, για να εξυπηρετήσει όσους πολίτες δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες ή ζουν στο εξωτερικό. 25.115 πολίτες έχουν βγάλει ΠΑ με αυτόν τον τρόπο. Δεν αφήνουμε κανέναν πολίτη πίσω! Και σε αυτή ακριβώς τη λογική είναι και η ικανοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος των ένστολων για απόκτηση πολιτικής ταυτότητας. Οι ένστολοι πλέον έχουν όχι μόνο ΠΑ, αλλά και τη δυνατότητα να έχουν την πολιτική τους ταυτότητα στο Gov.gr Wallet.

Εδώ και λίγο καιρό ανακοινώσατε το Kids Wallet και μέτρα για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν κάποια αποτελέσματα;

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έδειξαν ευαισθητοποίηση και αναζήτησαν λύσεις για το πρόβλημα του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Σχεδιάσαμε μια ολόκληρη στρατηγική και πολύ περήφανα παρουσιάσαμε το Kids Wallet, το εργαλείο για την εξακρίβωση της ηλικίας των ανηλίκων, ώστε το περιεχόμενο που παρακολουθούν στο διαδίκτυο να είναι ανάλογο με την ηλικία τους. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε, ουσιαστικά, και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξει μια μεγάλη πρωτοβουλία, και έτσι και έγινε! Πλέον, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί ένα ανάλογο εργαλείο ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά. Η Ελλάδα μάλιστα μαζί με τη Δανία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία θα συμβάλλουμε στις δοκιμές και στην τεχνική υλοποίηση αυτής της εφαρμογής.

Επιπλέον, εκπρόσωποι της ΜΕΤΑ, πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν με τον Πρωθυπουργό, δέχτηκαν να συνεργαστούν στη βάση των ελληνικών προτάσεων για το περιεχόμενο στο οποίο θα εκτίθενται οι ανήλικοι. Ναι, για αρχή, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, και η Ελλάδα αποδεικνύει διαρκώς ότι μπορεί και να καινοτομεί και να πρωτοπορεί!

Συνέντευξη στην Λίδα Μπόλα

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Related posts

Ο Α.Ο Διγενής Νεοχωρίου θα τοποθετήσει εστίες επαγγελματικού επιπέδου στο “Μπάμπης Παπαχατζής”

Συνεχίζουν στον ΑΟ Τρίκαλα Γ. Σκόνδρας και Λουκάς

‘Αλλες τρεις ουσιαστικές ανανεώσεις στον ΑΣ Μετέωρα