Ανασκόπηση 2021: Αναδιάρθρωση, καθυστερήσεις και μπάχαλο στη Super League 2

Ιδιαίτερο ήταν το 2021 που φεύγει για τη Super League 2, καθώς μέσα σε 12 μήνες είχαμε την έναρξη και την ολοκλήρωση της περασμένης σεζόν, μια αναδιάρθρωση, δικαστικές διαμάχες χωρίς τέλος, αλλά και την έναρξη μιας νέας χρονιάς με 34 ομάδες.

Κορονοϊός και πρωτάθλημα 5 μηνών
Το προηγούμενο πρωτάθλημα της Super League 2 καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει, λόγω και κορονοϊού. Η σέντρα ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2020, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης για lockdown έφερε μια επιπλέον δίμηνη καθυστέρηση. Τελικά το πρωτάθλημα της SL2 ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου με 12 ομάδες και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου. Τον Απρίλιο είχε ληφθεί η απόφαση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών και ουσιαστικά τη συγχώνευση της Super League 2 με τη Football League, με αποτέλεσμα να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα από την SL2.

Ο Ιωνικός κατέκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο στη Super League 2, ενώ η Ξάνθη δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για την άνοδο στο μπαράζ με τον Παναιτωλικό.

Αναδιάρθρωση και ομάδες Β στη Super League 2
Η απόφαση για αναδιάρθρωση προκάλεσε πλήθος αναταράξεων, σε συνδυασμό με την απόφαση για τη συμμετοχή των ομάδων Β στο πρωτάθλημα. Έτσι, από 12 ομάδες στη Super League 2 βρέθηκαν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής 36! Η τροπολογία για την αναδιάρθρωση και τις ομάδες Β των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της Super League (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) πέρασε από τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

Ακόμα, αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι ΠΑΕ για να μπορούν να συμμετέχουν στη νέα, αναβαθμισμένη, δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Η εγγυητική επιστολή αυξήθηκε στα 150.000 ευρώ, ενώ οι ΠΑΕ θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ

Όσοι περίμεναν ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε στην προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης, στις 12 Σεπτεμβρίου, δεν γνωρίζει καλά την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Προβλήματα στις συμμετοχές και απόφαση κάλυψης των κενών
Από τις 36 ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, προέκυψε νωρίς η πρώτη αποχώρηση. Αυτή ήταν της Παναχαϊκής, που επέλεξε τη Γ’ Εθνική αντί της Super League 2, ενώ ακολούθησαν η Σαντορίνη και ο Ιάλυσος. Από τις ομάδες της Γ’ Εθνικής που κέρδισαν την άνοδο μέσω των μπαράζ, δεν δήλωσαν συμμετοχή στη Super League 2 οι Ορφέας Ξάνθης και Αχέρων Καναλακίου.

Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι δεν θα καλυφθούν τυχόν κενά, μιας και ο στόχος (τριετίας) είναι να μειωθούν οι ομάδες στην κατηγορία σε 18, η ΕΠΟ με απόφασή της αποφασίστηκε να γίνουν προσπάθειες να συμπληρωθεί ο αριθμός των 36.

Τα κενά προέκυψαν στα μέσα Αυγούστου και η ΕΠΟ με τη διοίκηση της Super League 2 κάλεσαν, όπως προβλέπεται από τον ΚΑΠ, τις επόμενες ομάδες που συμμετείχαν στα μπαράζ της Γ’ Εθνικής. Πανιώνιος και Ζάκυνθος απάντησαν θετικά και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για σύσταση ΠΑΕ και να καλύψουν τους όρους συμμετοχής.

Για να καλυφθούν κι άλλα κενά που προέκυψαν, βάσει ΚΑΠ, η διοργανώτρια αρχή έστειλε έγγραφο σε Αστέρα Βλαχιώτη και Απόλλωνα Πόντου. Οι δύο ομάδες είχαν υποβιβαστεί από τη Football League και τους δόθηκε προθεσμία έως τις 23/8 να απαντήσουν αν θέλουν να αγωνιστούν στη Super League 2. Και οι δύο απάντησαν θετικά.

Ο Πανιώνιος δεν κατάφερε να βρει τον επενδυτή που ήθελε για να μπορέσει να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς η επάνοδος σε αυτές συνοδευόταν από τα παλιά του χρέη. Έτσι απέσυρε τη συμμετοχή του και επέλεξε να παίξει στη Γ’ Εθνική. Ο Ασπρόπυργος επιχείρησε να πάρει τη θέση του Πανιωνίου, αλλά δεν τα κατάφερε και τελικά βρέθηκε να παίζει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής.

ΕΕΑ VS Διοικητικό Εφετείο
Έχοντας φτάσει στον Σεπτέμβριο πλέον, άρχισε και ο έλεγχος των φακέλων από την ΕΕΑ και προέκυψαν πολλά προβλήματα. Η Δόξα Δράμας δεν πήρε άδεια και τελικά αναγκάστηκε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να δηλώσει συμμετοχή στη Γ’ Εθνική. Αρχικά δεν πήραν άδεια Ρόδος, Ηρόδοτος, αλλά τελικά την εξασφάλισαν.

Στο Διοικητικό Εφετείο ωστόσο δικαιώθηκαν οι Δόξα Δράμας και Καβάλα, που όμως δεν είχαν ρόστερ. Σε αυτή την κατηγορία προστέθηκε και η Ζάκυνθος που δήλωσε συμμετοχή στη Super League 2, αλλά άργησε να συστήσει ΠΑΕ και έχασε την προθεσμία μεταγραφών. Η ομάδα του Ιονίου και η Καβάλα δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο στο θέμα της μη χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής από την ΕΕΑ και προκάλεσαν τριγμούς στη Super League 2.

Η… μάχη της ΕΕΑ με το Διοικητικό Εφετείο είχε κι άλλα επεισόδια, καθώς κι άλλες ομάδες προσέφευγαν σε αυτό, όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν τους χορηγούσε άδεια για κάτι. Το ίδιο έγινε και τον Δεκέμβριο με τον Αλμωπό Αριδαίας, όταν η ΕΕΑ βρήκε μια ασυνέπεια ανάμεσα στην ΑΜΚ και το μετοχολόγιο της ΠΑΕ, αλλά το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε προσωρινά την απόφαση για αναστολή του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Έξι αναβολές και δύο κληρώσεις
Η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος συνεχώς άλλαζε, λόγω των δικαστικών εξελίξεων. Τέλος Οκτωβρίου η Super League 2 αποφάσισε να κάνει την κλήρωση, με 32 ομάδες, εξαιρώντας τις Καβάλα και Ζάκυνθο, επειδή αν και είχαν αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο, δεν είχαν ρόστερ.

Η Ζάκυνθος, ως ομάδα που προερχόταν από τη Γ’ Εθνική και καλούμενη καθυστερημένα να δηλώσει συμμετοχή στη Super League 2 επικοινώνησε με τη FIFA για να της επιτραπεί να κάνει μεταγραφές, ουσιαστικά να κάνει επαγγελματίες τους ερασιτέχνες που διέθετε στο ρόστερ της. Τελικά δικαιώθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο, αναγκάζοντας τη Super League 2 να αναβάλει την προγραμματισμένη πρεμιέρα του πρωταθλήματος τρεις ώρες πριν τη πρώτη σέντρα στις 30 Οκτωβρίου!

Η διοργανώτρια προχώρησε σε νέα κλήρωση του πρωταθλήματος με τη συμμετοχή Ζακύνθου και Καβάλας, αν και οι Αργοναύτες δικαιώθηκαν λίγες μέρες αργότερα από το Διαιτητικό Δικαστήριο και το πρωτάθλημα ξεκίνησε τελικά στις 6 Νοεμβρίου.

Παρά τα προβλήματα, η διοργανώτρια κατάφερε να βρει και χορηγό, με το πρωτάθλημα να λέγεται Betsson Super League 2.

Σέντρα χωρίς τηλεοπτική κάλυψη
Όταν κύλησε επιτέλους η μπάλα στο χορτάρι, με τον χρόνο να πιέζει για να βγει το πρόγραμμα των 34 αγωνιστικών, συμφωνία για τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν υπήρχε. Η διοργανώτρια θεωρούσε πολύ λίγα τα χρήματα που έδινε η ΕΡΤ, 4,3 εκατ. ευρώ, για 34 ομάδες, αλλά τελικά τα δέχτηκε και οι μεταδόσεις ξεκίνησαν από την 3η αγωνιστική.

Και νέα προβλήματα
Λίγο μετά την έναρξη του πρωταθλήματος ανακλήθηκε από την ΕΕΑ το πιστοποιητικό συμμετοχής του Διαγόρα, αλλά τελικά η ομάδα της Ρόδου εξασφάλισε προθεσμία για να καταθέσει νέα στοιχεία και τελικά παραμένει στο πρωτάθλημα. Το ίδιο έγινε και με τον Αλμωπό Αριδαίας, που περιμένει την οριστική απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο.

Η ΕΕΑ συνεχίζει να εξετάζει τα πόθεν έσχες των μετόχων των ΠΑΕ και δεν αποκλείονται νέες… εντάσεις.

 

Onsports.gr

Related posts

Δύο καλοί φίλοι που στηρίζουν με κάθε τρόπο τον Ορφέα Ασπρόβαλτου

Οι εμπνευστές του Project με την Ακαδημία ποδοσφαίρου ΑΟ Βαλτινού Geogreen

Σαββατόβραδο με δυνατό Live στο “Fortress all day Drink Coffee Fun”