14-12-23
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό του 2024, σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από εκείνο που θα βλέπαμε πριν από 2,3 ή 4 χρόνια.
Η εποχή που ζούμε επιφυλάσσει σίγουρα πολλές εκπλήξεις, βλέπουμε όμως παράλληλα και αναδυόμενες διαρκώς νέες προκλήσεις. Ποιος θα μπορούσε, στον προϋπολογισμό του 2019, να προβλέψει, αυτά τα οποία ακολούθησαν λίγο αργότερα το 2020, με την πανδημία;
Αλλά και ποιος θα μπορούσε πριν από 2, 3 μόλις χρόνια, να έχει «δει» την εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών των Ελλήνων πολιτών με το κράτος. Να έχει προβλέψει αυτή την τεράστια αλλαγή στη νοοτροπία και την αντίληψη που συντελέστηκε με την καλλιέργεια μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και κράτος.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έγινε μέρος της ζωής τους. Άλλαξε, στην κυριολεξία την καθημερινότητά τους, με τη δυνατότητα που δόθηκε να αλληλοεπιδρούν πλέον με το κράτος, να κάνουν συναλλαγές, να εκδίδουν πιστοποιητικά, να ολοκληρώνουν διαδικασίες από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τους.
Και αυτό το μικρό ή μεγάλο «ψηφιακό θαύμα» της Ελλάδας¸ τεράστιο κατά την άποψή μου, δεν είναι κάτι μεμονωμένο, είναι ένα κομμάτι μόνο από την επανεκκίνηση της Ελλάδας σε πολλούς τομείς, αυτή που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.
Τι βλέπουμε;
Η οικονομία άντεξε σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Το 2023 η Ελλάδα ανέκτησε μετά από 13 χρόνια την επενδυτική βαθμίδα από τους πλέον σημαντικούς οίκους αξιολόγησης του εξωτερικού.
Η Ελλάδα σημείωσε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα μείωσε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα.
Οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνούν τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου.
Το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ
Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο: Βλέπουμε την Ελλάδα να ισχυροποιείται,
να εδραιώνει τη θέση της, να προχωρά σε πρωτοβουλίες σε μια εποχή προκλήσεων χωρίς σύνορα.
Πανδημία, πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, κλιματική κρίση, περιφερειακές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας…
Τα αποτελέσματα όλων αυτών τα βλέπουμε, είναι απόρροια όλων των παραπάνω στην ενέργεια, στην καθημερινότητα , τις τιμές στην αγορά.
Και όμως η Ελλάδα άντεξε, έδειξε απίστευτα αντανακλαστικά, πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα και χάρη στην ισχυρή ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωράει μπροστά, γίνεται πιο ανταγωνιστική, ασφαλής, δυνατή, ως παράδειγμα προς μίμηση, στην Ευρώπη.
Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και διαδέχτηκα τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βάλαμε εξίσου υψηλούς στόχους για την επόμενη μέρα:
Να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά πιο ουσιαστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Να περάσουμε το gov.gr σε μία νέα ημέρα
Να είναι η χώρα μας, από τις πρώτες στην Ευρώπη που θα εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Δημόσια διοίκηση.
Να τρέξουμε χωρίς καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις τα μεγάλα έργα, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Να βάλουμε τις τηλεπικοινωνίες σε μία νέα εποχή
Να συνεχίσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να είναι αρωγός και τεχνικός σύμβουλος και σε άλλα Υπουργεία, βρίσκοντας ψηφιακές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν στο κράτος.
Από τη διαχείριση των εξαιρετικά χρήσιμων και στοχευμένων pass έως τις όποιες πλατφόρμες έπρεπε άμεσα να δημιουργήσουμε για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών ή το επόμενο διάστημα για την διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας στα γήπεδα.
Παραδίδοντας πάντα εφαρμογές ή άλλες τεχνολογικές λύσεις υψηλής ποιότητας, συνήθως σε εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους!
Και πλέον μπαίνουμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών.
Αυτών που η ΤΝ φέρνει στη ζωή μας.
Έτσι από προχθές Τρίτη παρουσιάσαμε τον πρώτο ψηφιακό βοηθό βασισμένο σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για το ελληνικό δημόσιο, μειώνοντας τις διαδικασίες και φέρνοντας πάλι το ελληνικό κράτος μπροστά ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα σε τέτοιου είδους τεχνολογικές εξελίξεις.
Πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος στην ουσία βοηθά στην καθημερινότητά του έναν πολίτη αντλώντας πληροφόρηση από επίσημες και μόνο τέτοιες πηγές του ελληνικού κράτους, δηλαδή το gov.gr, το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών MITOS και σελίδες Υπουργείων.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό, που έχουμε υλοποιήσει τους τελευταίους πέντε-πεντέμισι μήνες.
Ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη εβδομάδα την πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς, μια ολοκληρωμ΄νεη βάση δεδομένων όπου όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση των ζώων συντροφιάς θα έχουν σημείο αναφοράς και μιλάμε για Δήμου, Φιλοζωικά Σωματεία, ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, Κτηνιάτρους και όλο το υπόλοιπο οικοσύστημα.
Και συνεχίζουμε, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τις απλές καθημερινές και τόσο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις μας με το Δημόσιο.
Βγάλαμε τη νέα έκδοση του wallet με κάρτα δακτυλίου, τη βεβαίωση ΔΥΠΑ και την κάρτα αναπηρίας.
Τις επόμενες βγάζουμε την Κάρτα Αιμοδότη αλλά και όλο το πακέτο του myAuto, δηλαδή έγγραφα σχετικά με το αυτοκίνητο, άδεια, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας κλπ.
Ετοιμάζουμε την επόμενη μεγάλη αλλαγή, η οποία αλλάζει τα δεδομένα και αφορά στον τρόπο που διακινούμε πιστοποιητικά στο gov.gr.
Σταματάμε ακόμα την ψηφιακή γραφειοκρατία και ξεκινάμε πλέον να διακινούμε δεδομένα . Πάμε από τη διακίνηση πιστοποιητικών, έστω και σε pdf σε ψηφιακή μορφή, σε διακίνηση δεδομένων με την άδεια του πολίτη, ο οποίος θέλει να εξυπηρετηθεί, γνωρίζει ότι τα δεδομένα του είναι κάπου και πολλές φορές διερωτάται γιατί πρέπει να τα εκδώσει και να τα δώσει στον φορέα που τα ζητάει.
Αυτή είναι μια καθημερινή μάχη, μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία, την οποία θα δίνουμε με σθένος από το Υπουργείο.
Καθιερώνουμε τον Προσωπικό Αριθμό. Ήδη την ερχόμενη Τρίτη περνάμε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ακρόαση, προκειμένου αυτός ο ένας πλέον προσωπικός αριθμός που θα διέπει οριζόντια τα τέσσερα μητρώα του κράτους και με αυτόν τον αριθμό ο Έλληνας πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετηθεί σε όλο το Δημόσιο. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο να βρίσκουμε λύσεις τεχνολογίας, αλλά στην ουσία να εξυπηρετούμε τους πολίτες, οι οποίοι βλέποντας αυτή την αλλαγή είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο το gov.gr, το οποίο βραβεύτηκε ως το 2ο καλύτερο brand ανάμεσα σε 70 άλλα σε σχέση με το βαθμό εξυπηρέτησής τους.
Και προχωράμε και σε άλλα πολύ σημαντικά έργα για τη Δημόσια ζωή, όπως το Κτηματολόγιο, για το οποίο ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα και πάμε πλέον να δώσουμε ακόμα πιο στοχευμένες λύσεις
Έτσι:
Καταργήσαμε την υποχρέωση υποβολής του ΤΑΠ (Τέλους Ακίνητης Περιουσίας), πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής
Καταργήσαμε την πολλαπλή προσκόμιση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ)
Την υποβολή αποκλειστικά ψηφιακών αντιγράφων για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, χωρίς χειρόγραφες σημειώσει σε μια απλή μορφή ψηφιακού αρχείου,
Ενισχύουμε την επιχειρησιακή λειτουργία του Κτηματολογίου μέσω της θέσπισης bonus αποδοτικότητας στο προσωπικό, μετά την επίτευξη απολύτως μετρήσιμων στόχων και με έμφαση στην ταχεία διεκπεραίωση εκκρεμουσών υποθέσεων
Μια τεράστια εκκρεμότητα, το Κτηματολόγιο, η οποία θεωρούμε πως πλέον με τις παρεμβάσεις μας επιταχύνεται.
Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας
Τα νούμερα που έχουμε πετύχει στα επιχειρησιακά προγράμματα μεταρρύθμισης του Δημόσιου τομέα το ΕΠΑΝΕΚ και ΠΑΑ, νομίζω πως είναι εντυπωσιακά, πάνω από 90 έργα με προϋπολογισμό πάνω από 700 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν από το 2020.
Την προγραμματική περίοδο 2021-27 υπάρχει ξανά ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για τις ΤΠΕ, το Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός με προϋπολογισμό 943 εκ. Ευρώ
Κατά την περίοδο διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-20, έγινε μεθοδική προετοιμασία ώστε να υπάρχουν ώριμα έργα, επιτρέποντας να εκκινήσει δυναμικά το Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός 21-27 και να υπάρχει επαρκής χρόνος υλοποίησης. Δεν πρόκειται για έργα που «περίσσεψαν» από την προηγούμενη περίοδο αλλά έργα που σχεδιάστηκαν να είναι έτοιμα ώστε να συνεχιστεί ομαλά η δημιουργία νέων εφαρμογών και η παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργοποίηση του Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε επίπεδο προσκλήσεων προσεγγίζει το 80% και οι εντάξεις το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα ξεπεράσουν το 50% του προϋπολογισμού.
Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε την υλοποίηση με γοργά βήματα και να διεκδικήσουμε για πρώτη φορά για πρόγραμμα ΤΠΕ αύξηση των πόρων για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Προχωράμε σε σημαντικά έργα ευρυζωνικότητας για τα οποία οφείλουμε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Είναι το Ultrafast Broadband, για το οποίο αξίζει ειδική μνεία γιατί καλύπτει μεγάλο κομμάτι της χώρας, όχι μόνο σε αστικά, αλλά και περιαστικά μέρη της χώρας. Συγχρόνως, την ώρα αυτή ήδη υλοποιείται το Smart Readiness ένα πρόγραμμα για δομημένη καλωδίωση με οπτικές ίνες μέσα σε κτίρια και έρχεται και το Gigabit Voucher για να ενισχύσουμε τις συνδρομές ευρυζωνικότητας στα κτίρια, το WiFi4 GR, αλλά και πολλά άλλα έργα ευρυζωνικότητας και καλωδίων, υπέργειων και υποθαλάσσιων.
Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων προϋπολογισμού 200εκ με πόρους του RRF έρχεται να «κουμπώσει» σε όλα τα παραπάνω και να φέρει ενημέρωση, πληροφόρηση και πολύ πιο άμεσες φωτογραφίες και υλικό για την Πολιτική Προστασία, τη μετεωρολογία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και την κλιματική κρίση.
Έρχεται, σε λίγες ημέρες, το νομοσχέδιο για την νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.
Σε έναν κόσμο, ο οποίος διασυνδέεται όλο και περισσότερο η Ελλάδα έρχεται εγκαίρως από τις αρχές του 2024 να προετοιμαστεί για την Ευρωπαϊκή οδηγία NIS2, η οποία πλέον απλώνει την «ομπρέλα» προστασίας των εποπτευόμενων φορέων από 70 που είναι σήμερα σε 2000.
Υλοποιούμε τον Υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ένα μοναδικό εργαλείο για την έρευνα στην ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας, με χρήση ΤΝ, ενώ αναβαθμίζουμε υποδομές και data center σε όλη τη χώρα προκειμένου τα δεδομένα μας να είναι ασφαλή.
Χάρη και στην ειδική επιτροπή που λειτουργεί συμβουλευτικά στην προεδρία της κυβέρνησης, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στο Ελληνικό Δημόσιο. Στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη, πιθανώς στον έλεγχο της συνταγογράφησης, στον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, στην ακόμη ταχύτερη απονομή των συντάξεων, στην αυθαίρετη δόμηση, στην εκπόνηση μέτρων για την αποσυμφόρηση της κίνησης στους δρόμους, στην προστασία των καταναλωτών από απάτες, στον έλεγχος των fake ειδήσεων, και σε πολλές άλλες εκφάνσεις της.
Όλα αυτά σημαίνουν και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Ήδη, με προσκλήσεις ύψους 100.000.000 ευρώ, τόσο στελέχη του Δημοσίου όσο του ιδιωτικού τομέα αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους, αποκτούν νέες δεξιότητες, προκειμένου να παραμένουν με αξιώσεις και ενεργά μέσα στην αγορά εργασίας την επόμενη ημέρα.
Η τεχνολογία είναι επιταχυντής και πολλαπλασιαστής για την οικονομία και όλες αυτές οι αλλαγές τα γρήγορα δίκτυα, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Κυβερνοασφάλεια δημιουργεί νέα οικοσυστήματα, τα οποία υποστηρίζουμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια.
Κυρίες και κύριοι,
Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά! Μένουμε στο δρόμο της ευθύνης, κάνοντας όλες εκείνες τις εκσυγχρονιστικές τομές που χρειάζεται η οικονομία μας, τέτοιες που αποβαίνουν προς όφελος ιδιαίτερα των κοινωνικά αδυνάμων συμπολιτών μας.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι στόχος μας δεν είναι να παράγουμε νέες εφαρμογές απλώς για να δείξουμε τί μπορεί να κάνει η τεχνολογία. Στόχος μας είναι πραγματικά η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, συνολικά, των πολιτών και κυρίως το πώς θα συνεχίσουμε να δομούμε -μέρα με τη μέρα- σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Όλα αυτά σε μια Ελλάδα δυνατή, ασφαλή, που αντεπεξέρχεται με επιτυχία σε όλες τις προκλήσεις, μια Ελλάδα πρωτοπόρα, που από ουραγός στην τεχνολογία πλέον οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρώ ότι η επανεκκίνηση έχει ήδη γίνει!
Σας καλώ όλους να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό για το 2024.