Ο πρόεδρος και ο προπονητής του Παμμηλιακού, Μιχάλης Βαμβακάρης και Γιάννης Τσίμας αντίστοιχα, καθώς και ο δήμαρχος Μήλου, Μιχάλης Βαμβακάρης, μίλησαν στην εκπομπή «Άμεσο ριπλέι» του EOK WebRadio με τον Γιώργο Βαλαβάνη και τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου για την προσπάθεια που κάνει ο Παμμηλιακός για τη δημιουργία τμήματος μπάσκετ από το μηδέν. Αναλυτικά είπε:
Ο Μιχάλης Βαμβακάρης είπε:
Για τη μπασκετική κουλτούρα στη Μήλο: «Το μπάσκετ στη Μήλο παίζεται πολλά χρόνια, με το μπάκσετ ασχολούμαστε πριν ακόμα η Εθνική κατακτήσει το ευρωπαϊκό το 1987. Γενικά υπήρχαν και τουρνουά διάφορα στο νησί, κάθε χρόνο σχεδόν γίνονται τουρνουά. Τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν γύρω στα 160-170 άτομα και κάναμε τουρνουά μεταξύ τους στο νησί. Υπάρχει μπασκετική παιδεία και κουλτούρα στο νησί».
Για το γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν: «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει ένα ζήτημα. Έχει ακουστεί κατά καιρούς ότι υπάρχουν βλέψεις και απ’ το δήμο και απ’ το δημαρχείο να γίνει κάποια στιγμή ένα κλειστό και το περιμένουμε. Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι το γηπεδικό, δε μπορούν τα παιδιά να κάνουν προπόνηση. Τα προηγούμενα χρόνια μαζευόντουσαν 20-30 πιτσιρίκια και με τον καιρό δε μπορούσε να συνεχιστεί αυτό κι έτσι χάθηκε το ενδιαφέρον τους».
Για το πώς ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τον Γιάννη Τσίμα: «Είμαι σε επαφή με τον κύριο Παπαναστασίου που είναι στον Άρη Σύρου και έτσι ήρθαμε σε επαφή. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ που μάς έφερε σε επικοινωνία. Ο κύριος Γιάννης συνεργάζεται με τον Μιχάλη Βήχο, ένα παιδί που έπαιζε μπάσκετ στην Αθηνά και τον Πειραιά και επέστρεψε στο νησί. Από ‘κει ξεκινούν όλα, γιατί προσπαθούμε και παλαιοτέρα να κάνουμε ακαδημίες και πάντα βάζαμε για προπονητές γυμναστές απ’ το σύλλογο. Από ‘κει ξεκινάμε, με θέμα προπονητή καθαρά μπασκετικό. Είμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε με τον κύριο Γιάννη, είναι θεό δώρο για ‘μας ο ερχομός του στο νησί».
Για το αν νιώθουν έτοιμοι να κατεβάσουν τμήματα μπάσκετ: «Όπως και να ‘χει, αυτήν τη στιγμή είμαστε αποφασισμένοι να κατέβουμε να παίξουμε και δεν αλλάζει. Όταν στο μέλλον δημιουργηθεί ένα κλειστό στη Μήλο θα είναι τεράστιο επίτευγμα και θα μπορέσουν παράλληλα να ευνοηθούν και τα νησιά των δυτικών Κυκλάδων. Κι εκεί ασχολούνται με το μπάσκετ, οπότε θα μιλάμε για άλλο επίπεδο στις Κυκλάδες σε θέμα ομάδων. Στόχος μας είναι να εξελίσσουμε τα παιδιά με τα οποία ασχολούμαστε σε όλα τα αθλήματα. Ό,τι κάνουμε είναι για τα παιδιά, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είμαστε ένα ερασιτεχνικό σωματείο με επαγγελματική νοοτροπία».
Για το αν είναι αισιόδοξος για την προσπάθεια: «Αν δεν τολμήσεις δεν πετυχαίνεις ποτέ τίποτα. Σίγουρα υπάρχουν και οι αποτυχίες, αλλά με τόλμη γίνονται όλα. Ό,τι σκέφτομαι μου βγαίνει, επομένως υπάρχει μια θετική ενέργεια και αυτό θα φανεί στο μέλλον».
Ο Γιάννης Τσίμας μίλησε:
Για τους στόχους τους: «Καταρχάς, αυτήν τη στιγμή ο πρώτος μας στόχος είναι να καταφέρουμε να φτιάξουμε το πρώτο γκρουπ παιδιών γεννημένων από το 2008 μέχρι το 2010, ώστε να καταφέρουμε να κατεβάσουμε ένα παιδικό τμήμα και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο αυτήν τη στιγμή. Μες στο στόχο είναι να κατεβάσουμε και το ανδρικό τμήμα. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι τώρα τα πιο πολλά παιδιά εργάζονται. Βέβαια, όταν πήγα στη Μήλο στα τέλη Φεβρουαρίου στις προπονήσεις είχαν μαζευτεί γύρω στους 20 άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι με το τέλος των εργασιών τους είμαι πεπεισμένος ότι θα κατεβεί και το ανδρικό τμήμα. Στην πορεία, όσο μάς βοηθούν οι συνθήκες θέλουμε να καταφέρουμε να φέρουμε μικρά παιδιά στο γήπεδο και να τούς μάθουμε τα “μυστικά” του μπάσκετ».
Για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν: «Αυτήν τη στιγμή, στο μοναδικό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ που υπάρχει στη Μήλο, επειδή θα γίνουν οι κυκλαδίτικοι αγώνες στίβου, δεν έχουμε πρόσβαση. Έχουμε βρει ένα χώρο σε ένα λύκειο, το ΕΠΑΛ Μήλου, στο οποίο ο διευθυντής μάς παραχώρησε τα κλειδιά για να κάνουμε κάποιες προπονήσεις. Κάτω υπάρχει τσιμέντο, κάτι που είναι επικίνδυνο και για τα παιδιά, αλλά εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας. Ο συνεργάτης μου, Μιχάλης Βήχος, έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και το ότι έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε τόσα παιδιά είναι αποκλειστικά δικό του. Ξεκινήσαμε με ένα μικρό αριθμό παιδιών και έοχυμε φτάσει τα 20. Υπάρχει πάρα πολλή διάθεση και απ’ τους άντρες και απ’ τα μικρά παιδιά, το πρόβλημα είναι καθαρά το γηπεδικό».
Για την απόφασή του να πάει στον Παμμηλιακό: «Αν δεν υπάρχει διάθεση, προσπάθεια και όραμα νομίζω ότι με τις συνθήκες που υπάρχουν είναι πάρα πολύ δύσκολο να πετύχεις κάτι. Ειδικά σ’ αυτά τα νησιά και είναι σημαντικό και η πολιτεία να βοηθήσει στο κομμάτι αυτό όσο μπορεί. Νομίζω ότι για να πάρω την απόφαση αυτήν το «ζύγισα» πάρα πολύ καλά και είδα κάποιους ανθρώπους που ταιριάζουν στα πιστεύω μου. Είναι άνθρωποι με όραμα, κι έχουν διάθεση να βοηθήσουν το νησί τους. Πραγματικά καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ο Μανώλης Μικέλης είπε:
Για τη δημιουργία κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη Μήλου: «Αν έχουμε συνέχεια εμείς στο “τιμόνι” του δήμου Μήλου, θα προχωρήσουμε για ένα κλειστό μπάσκετ, το οποίο είναι όνειρο και δικό μου και του προέδρου του Παμμηλιακού. Πιστεύω πως αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης Βαμβακάρης δε θα υπήρχε ο Παμμηλιακός σ’ αυτό το επίπεδο, ήταν το μεγάλο “κλειδί”, με μεράκι και αγάπη σ’ αυτό που κάνει. Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για το γήπεδο μπάσκετ. Όλα θέλουν “κυνήγι” κατά βήμα από πίσω και χωρίς να χαλαρώνεις και ν’ αφήνεις στην τύχη του για αύριο. Αν γίνει όπως το θέλουμε, πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Ο Μιχάλης έχει γεμίσει το στάδιο με παιδιά, κάποια βοηθητικά στα σχολεία θα δοθούν κι αυτά προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικρότερες ηλικίες και κάποια αθλήματα».
Για το αν είναι αισιόδοξος για τη δημιουργία κλειστού γηπέδου: «Έξι χρόνια δουλέψαμε μαζί με τον Μιχάλη. Ξέρω την προσπάθεια του και συμμετέχουμε τόσο εγώ, όσο και ένας απ’ τους μηχανικούς μου εδώ. Είναι η καλύτερη συγκυρία και η καλύτερη τριάδα για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτά τα όμορφα έργα που έχουμε στο μυαλό μας, τα οποία θα τα χαρούν τα παιδιά μας κι εμείς θα είμαστε στην κερκίδα, θα χειροκροτάμε και θα χαμογελάμε με ευχαρίστηση».