Trikalascore

Γρατσάνης: “Αισθάνομαι δικαιωμένος για το κώλυμα που έθεσα στον Κλάτενμπεργκ”

Ο Τρικαλινός διαιτητής Βαγγέλης Γρατσάνης μίλησε στο SoccerPlus λίγους μετά το κώλυμα που δήλωσε σε όλους τους φετινούς αγώνες της Super League 1, θεωρώντας την συνύπαρξη του με τον Κλάτενμπερκ αδύνατη.

Διαβάστε πως νιώθει σήμερα για την απόφασή του, αν θα επιστρέψει, το πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα για τους Έλληνες διαιτητές και για το πώς οι ΠΑΕ έχουν φτάσει στο σημείο να θέλουν ξένους διαιτητές για τους αγώνες τους.

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την επιστολή παραίτησής σου. Νιώθεις δικαιωμένος για την απόφασή σου και για όσα ανέφερες στην επιστολή ή έχεις μετανιώσει;

Δεν ήταν επιστολή παραίτησης. Ήταν κόλλημα μέχρι το τέλος της περιόδου στην προσπάθεια να δείξω ότι η συνεργασία μου με τον συγκεκριμένο άνθρωπο (σ.σ. Κλάτενμπεργκ), ήταν αδύνατη. Αν έρθει κάποιος άλλος αρχιδιαιτητής και πει ότι με κρατάει θα συνεχίσω, αλλά είναι δύσκολο καθώς σε όσα σεμινάρια έχει κάνει δεν με έχει καλέσει. Έτσι αν έρθει αύριο ένας άλλος αρχιδιαιτητής, θα δει ότι δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα σεμινάριο και το πιθανότερο είναι να μην με κρατήσει. Από κει και πέρα σαφώς και δεν έχω μετανιώσει για το ότι δήλωσα κόλλημα. Αντίθετα αισθάνομαι δικαιωμένος. Κάθε μέρα και περισσότερο.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι κάθε μέρα και περισσότερο δικαιωμένος;

Γιατί δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση όσο αφορά την αντιμετώπιση των Ελλήνων διαιτητών και σήμερα η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερη από την στιγμή που δήλωσα κόλλημα.

H απόφασή σoυ να δηλώσεις κόλλημα ισχύει μέχρι το καλοκαίρι. Aν παραμείνει ο Κλάτενμπεργκ θα εξακολουθήσεις να απέχεις;

Όχι. Αν συνεχίσει ο Κλατενμπεργκ, θα παραιτηθώ. Η διαιτησία για μένα ήταν τρόπος ζωής. Ξεκίνησα από 13 χρονών. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Αλλά για το ρίσκο της απόφασης, νιώθω εντελώς δικαιωμένος. Πως αξιολογείς την απόφαση της ΚΕΔ να ορίσει ξένους διαιτητές ακόμα και σε αγώνα της Super League 2;Το να μπαίνει ξένος διαιτητής σε αγώνα της Super League 2, είναι το λιγότερο γελοίο. Αν ήθελαν σε κάποιον από αυτούς τους αγώνες να δώσουν μια άλλη βαρύτητα, θα μπορούσαν να είχαν βάλει Έλληνα από την Super League. Για να φέρνεις ξένο διαιτητή για αγώνα Β’ Εθνικής, σημαίνει πως είτε θεωρείς τους Έλληνες διαιτητές ανίκανους ή υπάρχει κάτι άλλο… Καταλαβαίνω και σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ, στους αγώνες των “big 4” να έρχονται ξένοι διαιτητές, αλλά βλέπουμε ότι αυτοί οι ορισμοί δεν μένουν σε αυτούς τους αγώνες. Όταν φτάνουμε σε ορισμό ξένου διαιτητή σε αγώνα της δεύτερης κατηγορίας, έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του για τους Έλληνες διαιτητές. Αλλά όσο και αν μας θεωρεί Ουγκάντα, πρέπει να του πω ότι Ουγκάντα δεν είμαστε… Βέβαια δεν ξέρω αν θα φτάσουμε να γίνουμε, με την συνολική συμπεριφορά του στους Έλληνες διαιτητές…

Πως κρίνεις το γεγονός ότι υπάρχει στον πίνακα της SL1 διαιτητής που έχει οριστεί ως πρώτος μόνο σε δύο αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος;

Όταν προβιβάζεσαι κατηγορία, προβιβάζεσαι για να πάρεις παιχνίδια, για να δείξεις ότι όντως μπορείς και σε ποιο υψηλό επίπεδο και όχι μόνο για να σηκώνεις ταμπέλες. Είναι τουλάχιστον λυπηρό και πρέπει να δούμε και την ψυχολογία του διαιτητή που ορίζεται μόνο σε δυο αγώνες ή σε έναν, όπως είχα εγώ όταν έφυγα. Στην πρώτη μου χρονιά στην Α Εθνική επί Περέιρα, είχα 11 αγώνες και όλοι οι διαιτητές είχαμε παρόμοιο αριθμό αγώνων. Και έτσι μπορείς να κρίνεις καλύτερα τους διαιτητές με τους οποίους έχεις να δουλέψεις και όχι όταν ο ένας διαιτητής έχει 18 αγώνες και ο άλλος οκτώ…Επί Περέιρα τα πράγματα ήταν καλύτερα απ’ ότι επί Κλάτενμπεργκ;Αν ήμουν προκατειλημμένος, επειδή ο Περέιρα με υποβίβασε, θα μπορούσα να σου πω ότι ήταν απαράδεκτος. Βέβαια ο Περέιρα ήταν πιο πολύ διαχειριστής. Αλλά είχε εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως ο κύριος Μάριν, που έφτανε να βλέπει μέχρι και παιχνίδια Β και Γ Εθνικής για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη.

Πως εξηγείς τη στάση των ομάδων της SL1 που από την πρώτη της βαθμολογίας έως την τελευταία ζητούν τον ορισμό ξένων διαιτητών;

Όταν φτάνεις να βάζεις διαιτητή στην Super League 2 -επειδή με αυτόν τον τρόπο περνάει η σημερινή ΚΕΔ το μήνυμα ότι μπορεί να διασφαλιστεί η αμεροληψία σε έναν αγώνα- γιατί μετά όλες οι ομάδες να μην ζητήσουν ξένο διαιτητή; Τους έχεις δώσει εσύ το πάτημα. Ωστόσο, το ότι σχεδόν όλες οι ομάδες ζητάνε ξένο διαιτητή για τους αγώνες τους, δεν σημαίνει ότι είναι και ικανοποιημένες από τον ξένο αρχιδιαιτητή…

Ποιοι πρέπει κατά τη γνώμη σου να επιλέξουν την συνέχιση ή όχι της παραμονής του Κλάτενμπεργκ;

H ΕΠΟ, οι FIFA/UEFA;, η κυβέρνηση, οι big-4, όλες οι ΠΑΕ της SL1;Από την στιγμή που ο Κλάτενμπεργκ ασχολείται με όλες τις ομάδες, θα έπρεπε να ερωτηθούν όλες οι ομάδες. Αλλά από την στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι υπό επιτροπεία, στο τέλος άλλοι θα αποφασίσουν. Όμως και πάλι, θα πρέπει να ακούσουν και να λάβουν υπ’ όψη τους την γνώμη όλων των ομάδων. Νομίζω ότι και για τον ίδιο τον Κλάτενμπεργκ θα ήταν καλύτερο να συνεχίζει και να ξέρει ότι έχει την στήριξη της πλειοψηφίας των ομάδων, γιατί όταν είσαι κάπου και οι περισσότεροι δεν σε θέλουν, δύσκολα συνεχίζει να είναι ομαλό το έργο σου.

Πως κρίνεις την απόφαση του Κλάτενμπεργκ να σταματήσει το δημόσιο σχολιασμό των επίμαχων φάσεων;

Δεν ξέρω αν ο σχολιασμός των φάσεων, κατά την διάρκεια του, βοήθησε στο 100% αυτού που ήθελε ο Κλάτενμπεργκ να κάνει στην αρχή. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σε εμάς, κάποιες φάσεις δημιουργούσαν σύγχυση. Και όταν δημιουργείται σύγχυση, είναι καλύτερα να μην «τεντώνουμε» κάποιες αποφάσεις. Οπότε κατά την γνώμη μου καλώς σταμάτησε. Στην αρχή, ένας από τους βασικούς λόγους που το ξεκίνησε, ήταν για να περάσει ένα κλίμα διαφάνειας και αυτό το πέτυχε. Αλλά επειδή οι φάσεις δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει και γκρι, γι’ αυτό καλύτερα που σταμάτησε.

Ποιά η γνώμη σου για τις προτάσεις του Κλάτενμπεργκ για επαγγελματική διαιτησία και επέκταση της χρήσης του VAR στην SL2;

Το VAR βοηθάει πάρα πολύ και θα βοηθήσει σίγουρα και στην “SL2”, όπως βοήθησε και στην Super League 1. Επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα υπήρχε μόνο στην θεωρία, ζητάνε πολλά πράγματα από εμάς, ενώ σχεδόν όλοι οι διαιτητές έχουν και μια δεύτερη δουλειά. Σίγουρα αν η διαιτησία γίνει επαγγελματική θα είναι ένα βήμα προς το καλύτερο, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο σωστά, πρέπει να δούμε ακόμα τις λεπτομέρειες. Ένας διαιτητής, πρέπει να είναι κατοχυρωμένος ότι θα παραμείνει επαγγελματίας, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάποια άλλη δουλειά για να μπορεί να αφοσιώνεται σε αυτό. Τώρα πόσοι διαιτητές της SL1, μπορούνε π.χ. αύριο το πρωί να γίνουν επαγγελματίες, εξαρτάται και από το άλλο το επάγγελμα τους και πόσοι είναι έτοιμοι από αυτούς να το αφήσουν.

Ποια πρέπει να είναι η σχέση των διαιτητών με τις Ενώσεις; Mαθαίνουμε ότι αρκετοί διαιτητές βρίσκονται σε σύγκρουση κυρίως λόγω της απόδοσης ποσοστών και συνδρομής.

Πάντα γινόταν αυτό. Πάντα υπήρχε μια σύγκρουση ανάμεσα σε πρόσωπα και διαιτητές. Βέβαια οι ενώσεις είναι ένας φορέας που έχει αναλάβει την επιμόρφωση και την ανάδειξη νέων διαιτητών. Επομένως οι σχέσεις θα πρέπει να διέπονται από μια σχέση ειλικρίνειας και ουδετερότητας.

Συζητάτε συλλογικά ως διαιτητές τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Kαι αν ναι ποιες απόψεις επικρατούν;

Δεν υπάρχει θεσμοθετημένο όργανο, άρα οι όποιες συζητήσεις αφενός είναι σε άτυπη φάση και αφετέρου δεν μπορείς να έχεις σταθερή και ισχυρή φωνή. Οι άτυπες συζητήσεις δεν προσφέρουν κάτι στο τέλος. Γίνεται μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το πότε θα γίνει είναι άγνωστο. Οι αντιδράσεις μας στερούταν της δυνατότητας να ακουστεί μια ισχυρή φωνή, από την στιγμή που δεν υπάρχει όργανο θεσμοθετημένο.

Πιστεύεις ότι ως διαιτητές της πρώτης κατηγορίας θα έπρεπε να έχετε δικαίωμα δημόσιου λόγου; Υπήρξαν περιπτώσεις που θα έπρεπε συλλογικά να έχετε αντιδράσει διαφορετικά όπως π.χ. όταν συχνά κατηγορείστε και γιατί όχι στοχοποιήστε, από ανακοινώσεις των ΠΑΕ;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την προηγούμενη ερώτηση. Επομένως όχι. Μπορεί, ωστόσο, αν επιθυμεί να κάνει κάποια τοποθέτηση η ΚΕΔ. Ο δημόσιος λόγος από ένα σημείο και μετά θα δημιουργούσε μεγάλες αντιπαραθέσεις. Η επιτροπή διαιτησίας αν θέλει μπορεί να μεταφέρει την άποψη ενός διαιτητή. Αν φτάναμε στο σημείο να εκφράζει άποψη ο κάθε διαιτητής, στο τέλος θα έφτανε στο σημείο να απολογείται για τις αποφάσεις του και θα καταλήγαμε σε κάτι σαν και αυτό που έκανε ο Κλάτενμπεργκ με τις αμφισβητούμενες φάσεις, δηλαδή να σταματήσουμε και εμείς μετά από ένα μήνα να εκφέρουμε δημόσιο λόγο. Αν στο ποδόσφαιρο υπήρχε μια πιο ομαλή κατάσταση, ίσως να μπορούσε να βοηθούσε μια τέτοια πρωτοβουλία. Και εγώ π.χ. μετά από μια λανθασμένη ή μετά από μια σωστή απόφαση να ήθελα να πω κάτι, αλλά εδώ θα δημιουργούσε μεγαλύτερες κόντρες, παρά καλό. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι εδώ θα βοηθούσε κάτι τέτοιο…

Θα ήθελα να σχολιάσεις τις ακόλουθες φράσεις βάσει αυτού που σου έρχεται στο μυαλό όταν τις ακούς

:α) “Η διαιτησία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη”

Το ακούω από 13 χρονών… Το ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη, πάει να πει ότι παραδέχεσαι ότι είναι εξαρτημένη και αν είναι εξαρτημένη, εσύ σαν θεσμικό όργανο, πρέπει να βρεις από ποιον είναι και να την ανεξαρτητοποιήσεις.

β) “Οι Έλληνες διαιτητές έχουν ευθύνη γιατί έχουν δώσει δικαιώματα

”Οι Έλληνες διαιτητές στην πλειοψηφία τους είναι νέοι και έχουν ανέβει στην Super League 1 τα τελευταία χρόνια. Δεν συμμετείχαν σε περιόδους δύσκολες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι άδικο να κουβαλάνε να κουβαλάνε στην πλάτη τους κάτι κακό από το παρελθόν; Αν και μάλλον η λέξη διαιτητής κουβαλάει ότι κακό υπήρχε στο παρελθόν, όχι τα πρόσωπα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πιστέψουμε σε κάποιους ανθρώπους. Δεν γίνεται να μην πιστεύουν πουθενά. Όπως δεν γίνεται να απολογούνται μόνιμα για το παρελθόν.

Ποια είναι η γνώμη σου για την Ένωση Διαιτητών; Πως θα πρέπει να λειτουργήσει;

Η ένωση διαιτητών θα πρέπει να αποτελείται και από εν ενεργεία διαιτητές που γνωρίζουν τα προβλήματα του χώρου μας και από παλιούς Έλληνες διαιτητές καταξιωμένους. Αν ανατρέξουμε στις προηγούμενες επιτροπές διαιτησίας μπορούμε να βρούμε τέτοιους ανθρώπους που έχουν στηρίξει την διαιτησία σε πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να πούμε ονόματα. Αλλά πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο.

Κάτι με το οποίο θα ήθελες να κλείναμε την συνέντευξη μας;

Ελπίζω με τη νέα χρονιά να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο για την ελληνική διαιτησία, ανεξάρτητα από την δικιά μου παρουσία ή όχι. Είναι κάτι που πρέπει να βοηθήσει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που περιβάλει τους διαιτητές.

Πηγή: https://soccerplus.gr

Related posts

Aποτελέσματα και βαθμολογίες στη Β’ Ερασιτεχνική

admin

‘Ενσταση του Καραισκάκη κατά της Δόξας Δράμας

admin

Η πολύπλευρη προσφορά του Σακελλαρίου στο Διγενή

admin