Trikalascore

«Χορεύοντας» με τη… Δέλτα: Η μετάλλαξη που αλλάζει τις ισορροπίες της πανδημίας

Στους ρυθμούς της Δέλτα, ή αλλιώς της ινδικής μετάλλαξης κινείται πλέον όλος ο κόσμος αλλά και η χώρα μας, με τρεις περιοχές να βρίσκονται στο κόκκινο αυτή την στιγμή και συγκεκριμένα, η Κρήτη, η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες από 98 χώρες βιώνουν πλέον την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αλλάζει για ακόμη μία φορά τις ισορροπίες στο «χάρτη» της πανδημίας, και δυστυχώς επιβάλλει τους δικούς της όρους, εφιστώντας μας τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Φαίνεται δε, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα επικρατήσει τον Αύγουστο παγκοσμίως, και γι’ αυτό οφείλουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά, έως ότου εμβολιαστούμε όλοι.

«Φυσικά το επόμενο διάστημα, η ιχνηλάτηση θα είναι εξαντλητική», επεσήμανε η καθηγήτρια.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η μετάλλαξη Δέλτα, όπως τόνισαν στην ενημέρωση της Πέμπτης στο υπ. Υγείας, τόσο η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου όσο και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό στην Γουχάν της Κίνας και 40% με 60% περίπου, πιο μεταδοτική από την βρετανική.

Η μετάδοση γίνεται περισσότερο ενδοοικογενειακά και ο κίνδυνος νόσησης είναι μεγάλος για τους ανεμβολίαστους αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες.

Τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, σε ποσοστά 92% έως 96%. Αυτό δείχνουν όλες οι επιστημονικές μελέτες, ενώ πρόσφατα και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna, έδειξε ότι καλύπτει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, το μεταδοτικό στέλεχος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι η επιδημία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι εμβολιασμοί πλέον σε όλο τον κόσμο, αγγίζουν σχεδόν το 50%. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο και πολύ ενθαρρυντικό ταυτόχρονα, ότι δεν καταγράφεται κανένας θάνατος από το στέλεχος Δ, σε εμβολιασμένους πολίτες κάτω των 50 ετών.

60% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 18-34 ετών
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η κυρία Παπαευαγγέλου, ωστόσο, αναφέρθηκε στους νέους ανθρώπους που πλέον νοσούν από τον ιό και μάλιστα στις πολύ παραγωγικές ηλικίες, 18 έως 34 ετών.

Ειδικότερα τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά μέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που έπεσε μόλις σε μία εβδομάδα κατά πέντε χρόνια. Δηλαδή, η διάμεση ηλικία βρίσκεται τώρα στα 27 έτη.

Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Σήμερα, αυτές οι ηλικίες, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων.

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση των νέων κρουσμάτων και αφορά αυτό κυρίως νησιωτικές περιοχές.

Σταθεροποίηση βλέπουμε και στον δείκτη θετικότητας της χώρας μας στο 1,1%. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αποτελεί έναν έμμεσο δείκτη του επιδημιολογικού φορτίου μειώνεται σταδιακά, καθώς και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, που σήμερα υπολογίζονται στους 700 ασθενείς στην επικράτεια. Το Rt με βάση τις νοσηλείες είναι στο 0,84».

Ο Ιούνιος εξάλλου, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα, αφού αν δει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου είχαμε μία μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 75% και μείωση των θανάτων κατά 50%.

Η παρατηρούμενη δε αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, πιθανά να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας όσος και στη διασπορά της μετάλλαξης Δ.

Να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να εμβολιαστούμε
Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στη δύναμη των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το καλοκαίρι ανεκμετάλλευτο και να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε. Και συνέχισε:

«Μέχρι όμως η Επιχείρηση «Ελευθερία» να ολοκληρωθεί, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε εξαιρετικά προσεκτικοί. Η ύφεση της πανδημίας που συνεχίζεται στη χώρα μας, δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Βλέπουμε ήδη ότι χώρες της Ευρώπης – και όχι μόνο – εμφανίζουν αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα».

Cnn.gr

Related posts

Μ. Κοντοτόλη: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια πλήττει σοβαρά τις Στρατιωτικές Σχολές κι ειδικά τη ΣΜΥ Τρικάλων

admin

Το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ) συμμετέχει σε νέο πρόγραμμα Erasmus+

admin

Το εισιτήριό τους μέσω του Gov.gr Wallet μπορούν να ταυτοποιούν από σήμερα και οι φίλαθλοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού

admin