Ο ζύθος κατατάσσεται ως το 3 ο σε κατανάλωση ποτό παγκοσμίως, ακολουθώντας το νερό
και το τσάι, γεγονός που αποδίδεται στην ιδιαίτερη γεύση, τη χαμηλή περιεκτικότητα σε
αιθανόλη και την υψηλή θρεπτική αξία [υψηλή περιεκτικότητά σε πολυφαινόλες, που
προέρχονται από το λυκίσκο (30%) και τη βύνη (70%), πηγή υδατανθράκων, αμινοξέων,
βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων] [1]. Σύμφωνα με την υφιστάμενη βιβλιογραφία, η
ήπια κατανάλωση ζύθου ενδέχεται να συνδέεται με ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία
του καρδιαγγειακού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων,
καθώς και στη βελτίωση δεικτών μεταβολικής υγείας [3]. Παράλληλα, η αυξανόμενη
αναγνώριση του ρόλου της αντιοξειδωτικής άμυνας στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων
(όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι και ο καρκίνος με εκτιμώμενες
35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις μέχρι το 2050) [6] ενισχύει το επιστημονικό ενδιαφέρον
για τη διερεύνηση της βιολογικής αξίας διαφόρων διατροφικών προϊόντων [7],
συμπεριλαμβανομένου και του ζύθου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σκοπός της κλινικής έρευνας είναι: (i) η επιστημονική τεκμηρίωση
της διατροφικής αξίας και της βιολογικής δράσης του ελληνικού ζύθου και (ii) η συμβολή
στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας του πληθυσμού, μέσω της ήπιας κατανάλωσής του, για
χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, αξιολογώντας φυσιολογικούς δείκτες, δείκτες
οξειδοαναγωγικής κατάστασης και λιπιδαιμικού προφίλ.
Βιβλιογραφία
[1] R. Ambra, G. Pastore, and S. Lucchetti, “The Role of Bioactive Phenolic Compounds on
the Impact of Beer on Health,” Molecules 2021, Vol. 26, Page 486, vol. 26, no. 2, p. 486,
Jan. 2021, doi: 10.3390/MOLECULES26020486.
[3] G. Spaggiari, A. Cignarelli, A. Sansone, M. Baldi, and D. Santi, “To beer or not to beer:
A meta-analysis of the effects of beer consumption on cardiovascular health,” PLoS One, vol.
15, no. 6, p. e0233619, Jun. 2020, doi: 10.1371/JOURNAL.PONE.0233619.
[6] B. Halliwell, “Understanding mechanisms of antioxidant action in health and disease,”
Nature Reviews Molecular Cell Biology 2023 25:1, vol. 25, no. 1, pp. 13–33, Sep. 2023, doi:
10.1038/s41580-023-00645-4.
[7] A. J. Teodoro, “Bioactive Compounds of Food: Their Role in the Prevention and
Treatment of Diseases,” Oxid Med Cell Longev, vol. 2019, p. 3765986, 2019, doi:
10.1155/2019/3765986.5

