Trikalascore

Tι λένε τα κόμματα για το “lockdown” στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Τους τελευταίους μήνες, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει βάλει «λουκέτο» λόγω της πανδημίας, με μία ολόκληρη γενιά αθλητών να βιώνει τις κοινωνικές, ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις των συνεχόμενων lockdown και τα σωματεία να βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση.

Το VICE, με ρεπορτάζ του, ανέδειξε ενδεικτικά την κατάσταση που επικρατεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Χιλιάδες ποδοσφαιριστές, υπάλληλοι των ομάδων κι ακόμη περισσότεροι αθλητές στις ακαδημίες, μένουν αναγκαστικά στο σπίτι. Δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στο γήπεδο, με τη φετινή χρονιά στην πράξη να θεωρείται χαμένη.

Όσο η πανδημία «σκοτώνει» τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ζητήσαμε από τα κόμματα να πάρουν θέση.

ΝΔ: Μοναδική αναγκαιότητα είναι η επόμενη μέρα να μας βρει όλους παρόντες, πιο οργανωμένους, πιο υγιείς. Τότε και μόνο τότε θα συνεχίσει να υπάρχει ερασιτεχνικός, αλλά και κάθε άλλης μορφής αθλητισμός.

Η πραγματικότητα της πανδημίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον ερασιτεχνικό – εκεί που ο σύγχρονος άνθρωπος δημιουργεί διεξόδους και που, ταυτόχρονα, βελτιώνει τον νου και το σώμα. Η αναγκαία αυτή αναστολή των δράσεων έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή του οργανωμένου κομματιού του, που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία. Στα δε ομαδικά αθλήματα, που σχεδόν στο σύνολο τους δεν λειτουργούν, είναι δύσκολο να κρατήσουν την συνοχή τους. Είναι λοιπόν λογικό αυτά να διαμαρτύρονται για τις οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις που έχουν, αλλά είναι αναγκαίο όλοι μας να αντιληφθούμε ότι ως κοινωνία πρέπει να προτάξουμε τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της επιστήμης και δευτερευόντως τη λειτουργία τους. Είναι και βαθιά πεποίθησή μας, όμως, ότι η σημερινή συγκυρία πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης, οργάνωσης και θεραπείας, όσων τόσα χρόνια ταλανίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είναι ευκαιρία να οργανώσουμε τα σωματεία μας σε μια υγιή βάση, παραμένοντας μόνο αυτά που πραγματικά μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή του και μέσα από αυτά να πρωταγωνιστούν οι αθλητές μας. Για εμάς το επίκεντρο της ύπαρξης του αθλητισμού, των σωματείων και κάθε μορφής δράσης είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος αθλητής που καθημερινά προσπαθεί στα στάδια, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη θεσμοθέτηση του Μητρώου και τις δύο ισχυρές μεταρρυθμίσεις που επιτελέστηκαν. Ο αθλητής πρέπει να μπορεί να έχει τις συνθήκες αυτές που θα του επιτρέπουν αναπόσπαστος να απολαμβάνει το άθλημά του, σε ένα υγιές περιβάλλον και η φωνή του να ακούγεται. Είναι επίσης ευκαιρία να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των υποδομών μας, που σήμερα μέσα από ένα συνονθύλευμα συναρμοδίων είτε καταστρέφονται ερημωμένες είτε δεν επαρκούν για τη σωστή άθληση των αθλούμενων. Ο επανασχεδιασμός του τρόπου λειτουργίας τους, αλλά και η δημιουργία νέων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις είναι μονόδρομος. Και ο χρόνος είναι τώρα, με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης. Πιθανόν σήμερα πολλοί να στηρίζουν την άποψη ότι «χάνεται μια χρονιά και μια ηλικιακή ομάδα αθλητών», αλλά το δίλημμα είναι τόσο ξεκάθαρο που δεν αφήνει αμφιβολίες. Στόχος μας πρέπει να είναι να κάνουμε ευκαιρία την κρίση.

Μοναδική αναγκαιότητα είναι η επόμενη μέρα να μας βρει όλους παρόντες, πιο οργανωμένους, πιο υγιείς, τότε και μόνο τότε θα συνεχίσει να υπάρχει ερασιτεχνικός, αλλά και κάθε άλλης μορφής αθλητισμός. Αυτή είναι και η ευθύνη όλων μας με πρώτους εμάς τους πολίτες.
– Παναγιώτης Γ. Βαλασόπουλος, για τον θεματικό τομέα αθλητισμού, Μέλος Π.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ακολουθώντας κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας των αθλητών και των προπονητών.

Εδώ και πέντε μήνες, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ένα διαρκές και συνεχώς παρατεινόμενο lockdown. Με εξαίρεση ορισμένα μόνο επαγγελματικά πρωταθλήματα μαζικών αθλημάτων, καμία άλλη ομαδική αθλητική δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ οι ακαδημίες για τους νέους αθλητές και αθλήτριες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σοβαρές τόσο για τα αθλητικά σωματεία όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά. Προπονητές, γυμναστές και λοιπό προσωπικό έχουν μείνει πρακτικά άνεργοι εδώ και καιρό. Το γεγονός αυτό, κατ’ αρχήν, καθιστά αναγκαίο να υπάρξει ειδική μέριμνα από την πολιτεία για όλους όσους αυτή η εργασία αποτελούσε την αποκλειστική τους απασχόληση και άρα το μοναδικό τους εισόδημα, προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά για όλο αυτό το διάστημα.

Εξίσου σημαντικές είναι ωστόσο και οι επιπτώσεις στους ίδιους τους αθλούμενους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Επιπτώσεις τόσο κοινωνικές όσο και στην ψυχική και σωματική υγεία τους, λόγω της παρατεταμένης αποχής από την οργανωμένη άθληση.

Επομένως είναι αναγκαία η όσο το δυνατόν πιο σύντομη επιστροφή και των ερασιτεχνών αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους, η επανέναρξη των πρωταθλημάτων και των ακαδημιών, λαμβάνοντας προφανώς, ειδικά μέτρα προφύλαξης και ακολουθώντας ειδικά πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια τόσο των αθλητών όσο και των προπονητών.

Αναμφίβολα, οι ειδικές απαιτήσεις (διενέργεια τεστ, μέτρα προφύλαξης, απολυμάνσεις εξοπλισμού κ.λπ) δημιουργούν ένα πρόσθετο δυσβάσταχτο κόστος για τα ερασιτεχνικά σωματεία, το οποίο αντικειμενικά δεν μπορούν να καλύψουν. Το δεδομένο αυτό καταδεικνύει την ανάγκη η πολιτεία να μεριμνήσει για την οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού με μόνιμα αλλά και άμεσα έκτακτα μέτρα – μόνιμα μέτρα, όπως η δημιουργία ενός ταμείου στήριξης που θα συγκεντρώνει χρήματα από τον επαγγελματικό αθλητισμό (π.χ. ένα ποσοστό από στοιχηματισμό, συμβόλαια παικτών και πρόστιμα) και θα τα αποδίδει στις ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αλλά και άμεσα έκτακτα μέτρα, όπως η συνταγογράφηση των τεστ αθλητών, είτε εναλλακτικά η απευθείας κάλυψη από το κράτος του κόστους διενέργειας των αναγκαίων τεστ στους αθλητές και προπονητές.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ακολουθώντας κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας των αθλητών και των προπονητών.
– Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

ΚΙΝΑΛ: Διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, πάγωμα-ρύθμιση οφειλών για το 2020, δωρεάν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και φυσικά, αποστολή υγειονομικού υλικού.

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τα συνεχή lockdown. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτόν βρίσκονται σε παρατεταμένη ανασφάλεια, που δεν φαίνεται να παίρνει τέλος, καθώς αναζητείται ακόμα ο χρόνος και το σχέδιο του ανοίγματος. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, είδαν την κυβέρνηση να προσπαθεί μέσα από τις πρόσφατες εκλογές να εγκαταστήσει διοικήσεις αρεστών. Το αθλητικό κίνημα, όμως, έδωσε την απάντηση στις μεθοδεύσεις και ακύρωσε δημοκρατικά τη «γαλάζια» επέλαση στον αθλητισμό.

Δυστυχώς, η ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού λειτούργησε ως κλειστό σύστημα, με φωτογραφικά νομοσχέδια και τροπολογίες, και δεν κατάφερε να συζητήσει με τους ειδικούς, να κάνει διάλογο με την οικογένεια και τα παιδιά, με τους δασκάλους τους, με τους προπονητές, με τα σωματεία και τους έμπειρους ενασχολούμενους. Πώς θα μπορέσει, για παράδειγμα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να διαθέτει τα αναγκαία τεστ στους αθλητές προκειμένου να λειτουργήσει ξανά, χωρίς την οικονομική στήριξη από την Πολιτεία;

Ως Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατήσαμε στην ακύρωση των σχεδίων του κ. Αυγενάκη μαζί με το αθλητικό κίνημα. Διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης αθλητριών και αθλητών, των ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων και των εργαζομένων τους, με πάγωμα-ρύθμιση οφειλών για το 2020, δωρεών χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και φυσικά, αποστολή υγειονομικού υλικού.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ζημιά στον αθλητισμό δεν αφορά μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους. Ο αθλητισμός, ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός, είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Το «πάγωμά» του δημιουργεί ένα σοβαρό κενό στις τοπικές κοινωνίες, στη νεολαία, στους αθλητές και αθλούμενους, στους φιλάθλους και τελικά, σε όλους μας.
– Παναγιώτης Βλάχος, Γραμματέας Επικοινωνίας, Κίνημα Αλλαγής

ΚΚΕ: Να καλύπτονται τα έξοδα του αθλητικού σωματείου με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μειωθούν στο ελάχιστο οι δεσμοί με τους χορηγούς. Να μην εξαρτάται το αν θα αθληθείς ή όχι από την τσέπη της οικογένειας.

Η πανδημία Covid 19, για άλλη μια φορά, «ξεγύμνωσε» τον βασιλιά – ένα σύστημα χρεοκοπημένο που και στον αθλητισμό απέδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Ο οργανωμένος αθλητισμός στα σωματεία παραμένει κλειστός, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ψυχοσωματική επιβάρυνση των μικρών κυρίως ηλικιών. Την ίδια στιγμή τα τεστ που έχουν γίνει, από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, δείχνουν πως ο δείκτης θετικότητας στα αθλήματα που λειτουργούν είναι 0,04%.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις και Υπουργοί Αθλητισμού πρόβαλλαν την «καραμέλα» ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με τον ερασιτεχνικό. Η κατηγοριοποίηση των αθλημάτων οδήγησε τα πιο δημοφιλή από αυτά στην «αγκαλιά» των χορηγών, ενώ για την πλειοψηφία των υπόλοιπων η ανάπτυξη στηρίχτηκε στις τσέπες των αθλουμένων, των παραγόντων και των οικογενειών τους. Η κρίση της πανδημίας ήρθε για να αποκαθηλώσει και εδώ το μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού που στηρίζεται στους χορηγούς ή στον χορηγό. Μέσα στην πανδημία, οι ομοσπονδίες μετράνε ενέργειες χορηγών που είτε αποσύρονται είτε διαπραγματεύονται προς τα κάτω τη σύμβαση που είχαν υπογράψει, μειώνοντας κατά πολύ τη χορηγία.

Οι πενιχρές επιχορηγήσεις, όπως οι τελευταίες και πολυδιαφημισμένες του κ. Αυγενάκη, είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν επαρκούν ούτε για τα έξοδα της χρονιάς. Πόσο μάλλον για έναν προγραμματισμό σε βάθος χρόνου. Τα αθλητικά σωματεία όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν, αλλά κινδυνεύουν με λουκέτο σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας που καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητά τους για το υπόλοιπο της χρονιάς. Δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε γραφεία, ούτε να ικανοποιήσουν λειτουργικές τους ανάγκες. Πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί απάντηση:

Τι θα γίνει με την -επαρκή και δωρεάν από το κράτος- χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σε όλα τα αθλητικά κέντρα, επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα, διαιτητές, προσωπικό αγώνων, σε αθλητές και προπονητές; Τι θα γίνει με την έκτακτη χρηματοδότηση, αφού τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα που συντάχθηκαν για μια έκτακτη -όπως λένε- κατάσταση έχουν κόστος; Ποιος θα πληρώσει;
Η πρόσφατη θεσμοθέτηση, από πλευράς υπουργείου, οικονομικής ενίσχυσης από τον στοιχηματισμό–τζόγο του αθλητισμού, όχι μόνο ενισχύουν τους μεγάλους, δηλαδή τις ΠΑΕ–ΚΑΕ, αλλά φορτώνουν και μια σειρά νέα βάρη στα σωματεία και τα συνδέουν ακόμη περισσότερο με την ανταποδοτικότητα και τους χορηγούς. Να γιατί η απαξίωση και η υποχρηματοδότηση του σωματειακού αθλητισμού δεν είναι τυχαία.
Πρέπει να υπάρχει κρατική μέριμνα που οφείλει να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική δραστηριότητα του αθλητικού σωματείου. Να καλύπτονται τα έξοδά του, με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μειωθούν στο ελάχιστο οι δεσμοί με τους χορηγούς. Να μην εξαρτάται το αν θα αθληθείς ή όχι από την τσέπη της οικογένειας.

Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι όλα τα παραπάνω θα κριθούν από τις διαθέσεις του κόσμου, από την προσπάθεια του λαού να διεκδικήσει λύσεις προς όφελός του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η πρόταση μας, μπορεί να βρει μεγάλη απήχηση στους ανθρώπους των ερασιτεχνικών σωματείων, του λαού και της νεολαίας και να εμπνεύσει ένα ισχυρό κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.
– Θοδωρής Λιάπης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

ΜέΡΑ25: Αυτός που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων είναι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος κρύβεται συνεχώς πίσω από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων όταν πρόκειται για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ αντιθέτως «βγαίνει μπροστά» όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επαγγελματικών ομάδων και κυρίως των προέδρων–ολιγαρχών.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα μας, τα τελευταία 11 μνημονιακά χρόνια, έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης. Η πανδημία έκανε την κατάσταση πιο δύσκολη και δυστυχώς για τα ερασιτεχνικά σωματεία η διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι κάκιστη και διακρίνεται από έλλειψη σχεδιασμού, προχειρότητα ενώ στερείται και λογικής. Μετά το πρώτο lockdown, το οποίο εμείς στο ΜέΡΑ25 στηρίξαμε από την αρχή, οι αθλητικοί σύλλογοι, από τα διοικητικά στελέχη, τους αθλητές μέχρι και τους φιλάθλους, σταθήκαν στο ύψος των περιστάσεων και εφάρμοσαν με μεγάλη επιτυχία όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτός που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων είναι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος κρύβεται συνεχώς πίσω από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων όταν πρόκειται για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ αντιθέτως «βγαίνει μπροστά» όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επαγγελματικών ομάδων και κυρίως των προέδρων–ολιγαρχών.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο αθλητισμός λειτουργεί και χρησιμοποιείται ως ασπίδα προστασίας από την πανδημία, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να είναι περίπου 0,4%, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και οι αθλητές οι οποίοι νόσησαν γύρισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα υγιείς στους αθλητικούς χώρους.

Η κυβέρνηση, όμως, έναν χρόνο τώρα εμπαίζει τους ανθρώπους του αθλητισμού, επιλέγει να κρατά τους αθλητικούς χώρους κλειστούς, τη κοινωνία μακριά από την άθληση με δυσάρεστες συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των πολιτών και επιβάλλει το ένα lockdown μετά το άλλο, έχοντας χάσει πλέον τον έλεγχο της πανδημίας. Οι αθλητικοί σύλλογοι, οι αθλητές, οι προπονητές, οι εργαζόμενοι, και όλοι όσοι σχετίζονται με την αθλητική δραστηριότητα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, βρίσκονται σε απόγνωση και έχουν φτάσει στα όριά τους.

Τα παιδιά, οι μικρές αθλήτριες και οι μικροί αθλητές, οι αυριανοί πρωταθλητές, οι αυριανοί υγιείς φίλαθλοι και παράγοντες, απέχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τον αθλητισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται στη σωματική τους ανάπτυξη και στη ψυχική τους ευεξία. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, περίπου το 50% των παιδιών δεν επέστρεψε στον αθλητισμό. Οπότε τρέμουμε στην ιδέα του τι μπορεί να ακολουθήσει μετά το δεύτερο lockdown και με τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την κατάσταση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και να αρχίσει άμεσα ο διάλογος με όλους τους φορείς του αθλητισμού για το πώς θα επουλωθούν οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία και κυρίως από την κακή διαχείριση της κυβέρνησης.

Το ΜέΡΑ25 είναι σε συνεχή επαφή με τους αθλητές και τους συλλόγους, στέκεται δίπλα τους όλη αυτή την περίοδο και θα συνεχίσει την προσπάθεια για επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τη βάση του οικοδομήματος όλων των επιτυχιών σε όλα τα αθλήματα.
– Κωνσταντίνος Χουλιάρας, Συντονιστής Τομέα Αθλητισμού ΜέΡΑ25

Vice.com

Related posts

73 κρούσματα στα Τρίκαλα, 3.585 στην Ελλάδα

admin

Στο Παλαιοχώρι Γαρδικίου, για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, ο Θεόδωρος Χήρας

admin

Μεγάλα Καλύβια: Μόλις 4 θετικά κρούσματα σε 402 τεστ

admin